perjantai 17. toukokuuta 2019

Sävelten siivilöintiä


16.5.2019 Mari Palo, sopraano, Waltteri Torikka, baritoni & Tuula Hällström, piano Artborg 35:ssä Sipoossa

Artborg 35 sijaitsee idyllisellä Nikkilän entisellä mielisairaala-alueella. Vuonna 1937 valmistunut rakennus toimi pitkään sairaalan pesulana, mutta vuosituhannen alussa se sai uuden elämän Sipoon kunnan kulttuurikeskuksena. Rakennuksessa on nykyisin mm. musiikkiopiston ja taiteilijoiden tiloja.

Aurinkoisena torstai-iltana Artborg 35:n suureen saliin oli kokoontunut hieman yli 50 ihmistä levynjulkistamiskonserttiin. Esiintymässä olivat sopraano Mari Palo, baritoni Waltteri Torikka sekä pianisti Tuula Hällström, joilta on juuri ilmestynyt levyllinen Ilkka Kuusiston laulumusiikkia.

Avausnumerona oli viisiosainen sarja Suomalainen vieraanvara, jonka tekstit ovat ruokatoimittaja ja keittokirjailija Helena Vuorenjuuren. Esiliinaan sonnustautunut Mari Palo esitti laulut kivasti eläytyen. Olen kuullut sarjan pari kertaa aiemmin Soile Isokosken esittämänä, mutta pidin oikeastaan enemmän tästä Palon reippaasta otteesta. Hällström ei hänkään säästellyt pianon ääressä.

Toiseksi kuultiin Madrigaaleja Lassi Nummen runoihin. Tämän Yleisradion tilausteoksen kantaesitti aikoinaan Jorma Hynninen. Kuusiston musiikki on ilmeikästä ja Waltteri Torikka esitti laulut jykevästi. Poikkeuksena oli kolmas osa Olet minulle rakas, jossa hän vaihtoi uskottavaan ja omakohtaiselta vaikuttavaan herkistelyyn. Torikan erityisen selkeä diktio ansaitsee kiitoksen ja lisäksi pidin hänen älykkäästä otteestaan, joka toi usein mieleen Tom Krausen.

Sitten oli vuorossa Kolme laulua Aleksis Kiven runoihin. Nämä ovat Äitiinsä etsei lapsi, Kaukametsä ja Sydämeni laulu. Palo maalaili Hällströmin kanssa melkoisia maisemia ja tilannekuvia; erityisesti viimeinen laulu oli riipaisevan koskettava.

Torikan toisena numerona kuultiin Aviollinen sarja Jouni Lompolon eli pakinoitsija Origon teksteihin. Pari ensimmäistä Torikka vetäisi hienostuneen humoristisella otteella. Kolmas kappale Kun poistuit luotani oli miehelle tuttu jo lauluopintojen alusta silloin hän oli kuulemma saanut esityksestään vain keskinkertaisen arvosanan. Nyt kaikki oli kohdallaan ja Torikka esitti kappaleen nautiskellen.

Konsertti päättyi Kiurun portaat -sarjalla, joka on sävelletty Einari Vuorelan runoihin. Mari Palon tulkinta oli mietitty ja tasapainoinen. Ja täytyy tässä välissä kehua myös hänen kykyään laulaa sanat niin selkeästi, ettei niiden seuraamisessa ollut mitään ongelmaa. Tuula Hällströmin pianismi oli jälleen linjakkaan tyylikästä.

Hiljattain 86 vuotta täyttänyt säveltäjä oli paikalla konsertissa ja sai osakseen suuret suosionosoitukset. Kuusisto kehui Hällströmin taitavuutta lied-pianistina sekä salissa olleen Bösendorferin rikasta ja monipuolista sointia. Ehkä sitten oli onni, että kaavailtu Steinway ei mahtunut sisään salin ovesta, vaan soittimeksi jouduttiin haalimaan hieman pienempi Bösendorfer. Ilkka Kuusisto kertoi kuultuihin lauluihin liittyen muutamia mielenkiintoisia anekdootteja, jotka olivat se kirsikka hienon konsertin päälle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti