maanantai 13. toukokuuta 2019

Äitienpäivänä konserteissa


12.5.2019 Ensemble Masques Musiikkitalossa Helsingissä

12.5.2019 Tommi Hakala, baritoni & Marita Viitasalo, piano Olarin kirkossa Espoossa

Helsingin Barokkiorkesterin Vanhan musiikin sarjan kevätkausi päättyi vierailijoiden konserttiin. Musiikkitalon Camerata-saliin saapui esiintymään kuusijäseninen Ensemble Masques, joka on alallaan tunnettu ja tunnustettu. Yhtyeeseen kuuluu 2 viulua, alttoviulu, sello, kontrabasso ja cembalo. Kansainväliseen kokoonpanoon tuo suomalaisväriä viulisti Tuomo Suni.

Konsertin ohjelmana oli pelkästään Georg Philipp Telemannin musiikkia sama kattaus, jonka ensemble soittaa vuonna 2016 julkaistulla kiitetyllä levyllään. Telemann oli innostunut soitinmusiikkisarjoista ranskalaiseen malliin ja sävelsi niitä mahdollisesti jopa 600 kappaletta (nykyaikaan niistä on säilynyt arviolta neljännes). Säveltäjä kutsui itse tanssisarjojaan "ouvertureiksi" niiden ensimmäisen osan mukaan. Tässä konsertissa kuultiin kolme Ouverture-suitea: TWV 55:A1, "Les Nations" TWV 55:B5 ja "Burlesque de Quixotte" TWV 55:G10. Välissä kuultiin vielä Concerto polonois TWV 43:G7.

Telemannin loputon kekseliäisyys pääsi oikeuksiinsa Ensemble Masquesin tarkassa ja ilmaisuvoimaisessa soitossa. Etenkin Burlesque de Quixotte oli aivan mainio: osissa saattoi kuulla esimerkiksi Don Quijoten hyökkäävän tuulimyllyjä vastaan tai huokailevan lemmekkäästi rakkautensa kohteelle Dulcinealle. Myös Rosinanten laukan Telemann oli ikuistanut nuottiviivastolle. Kappale päättyi hauskasti basistin nukahtaessa ja muiden soittajien hiipiessä hiljaa pois.

* * *

Maaliskuussa peruuntunut Tommi Hakalan ja Marita Viitasalon konsertti siirtyi äitienpäivän iltaan. Ehdin juuri ja juuri ajoissa Musiikkitalosta Olarin kirkkoon. Ohjelma olikin mielenkiintoinen: Ahti Sonnisen Viisi laulua Raamatun sanoihin, Johannes Brahmsin Vier ernste Gesänge ja neljä Oskar Merikannon laulua (Oi, muistatko vielä sen virren, Annina, Minä laulan sun iltasi tähtihin ja Elämälle).

Lauluosuuksien välissä Viitasalo soitti ilman nuotteja pari pianokappaletta: Schubertin Impromptu Ges-duuri op. 90/3 ja Chopinin Nocturno e-molli op. 72/1. Kerrassaan nautinnollista! Eikä ollut vikaa Hakalankaan osuudessa hän oli tällä kertaa oikein hienossa laulukunnossa. Jykevä ja voimallinen baritoniääni kaikui vaikuttavasti kirkkosalissa. Erityisesti arvostin Hakalan eläytymistä Brahmsin lauluissa. Ylimääräisenä kuulimme Mika Piiparisen laulun Herra olet luvannut.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti