lauantai 25. toukokuuta 2019

"Lontoon-Bachin" ihastuttava ooppera


24.5.2019 Johann Christian Bachin ooppera Amadis de Gaule Stadttheater Bielefeldissä

Johann Christian Bach (17351782) oli kuuluisan isänsä 18. lapsi ja poikasarjan nuorin. Hän suuntasi alle 20-vuotiaana (pian vanhan "Leipzigin-Bachin" kuoleman jälkeen) Italiaan ja vaikutti siellä joitakin vuosia. Elämänsä viimeiset 20 vuotta Johann Christian eli Lontoossa, jonne velkaisena kuollut mies myös haudattiin. Säveltäjänä hän edusti lähinnä galanttia tyyliä, mutta onhan monissa teoksissa jo selviä ajatuksia klassismin suuntaan. Hänen oopperatuotantonsa on laaja, mutta hyvin harvoin niitä nykyisin esitetään, ja minullekin tämä Bielefeldin Amadis de Gaule oli ihka ensimmäinen. Kantaesityksensä teos sai Pariisissa 1779.

Odotin tältä esitykseltä paljon, enkä onneksi joutunut pettymään. Maximilian von Mayenburgin ohjaus oli taitava, älykäs ja mielenkiintoa ylläpitävä modernisointi, joka oli myös sujuva ja looginen. Lavalla tapahtui riittävästi ja myös visuaalisuuteen oli satsattu kiitettävästi. Lavastus ja puvustus olivat Sophie du Vinagen ja Sylvie Berndtin käsialaa. Pidin erityisesti lavasteista, joihin kuului mm. U-Bahn-aseman sisäänkäynti liukuportaineen ja infotauluineen. Taululla ilmoitettiin oikeiden bielefeldiläisten linjojen numerot ja nimet sekä minuuttimäärä seuraavan vuoron saapumiseen. Tiedot myös oikeasti vaihtuivat, mutta sitten näyttämön ukonilma sekoitti sekä liikenteen että infotaulun ja näytölle ilmestyi kaikenlaista levotonta. Lopulta myös oopperan tapahtumia kommentoitiin taulun kautta ja tämä huumori tuntui uppoavan yleisöön.

Mutta vielä hienoa näyttämötoteutusta enemmän vaikutuin oopperan musiikista. Tämähän oli aivan loistava kappale! Onnittelut Bielefelder Philharmoniker -orkesterille ja kapellimestari Merijn van Driestenille kyllä onnistuitte erinomaisesti Bachin ihastuttavan ja nautittavan sävelkielen välittämisessä. Nimirooli Amadis hoidettiin tänään paikkausvoimin: näyttämön reunassa lauloi Englannista lennätetty Lawrence Olsworth-Peter ja roolin näyttelemisestä vastasi sairastunut Lianghua Gong. Olsworth-Peterillä oli erittäin kaunis ja taipuisa korkea tenori, jota kyllä kelpasi kuunnella. Eniten ihastuin kuitenkin Cornelie Isenbürgeriin, joka lauloi Orianen osan. Puhdasta nautintoa! Muissa tehtävissä olivat mm. Hasti Molavian (Arcabonne), Evgueniy Alexiev (Arcalaus), Moon Soo Park (Ardan) ja Nohad Becker (Urgande).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti