lauantai 18. toukokuuta 2019

Karmeliittasisarten kohtaloissa


18.5.2019 Elokuvissa: Francis Poulencin ooppera Dialogues des carmélites (Karmeliittain tarinoita) The Metropolitan Operasta New Yorkista

The Metropolitan Operan Live in HD -kausi päättyi Poulencin Karmeliittain tarinoilla. Sen erikoinen aihe on puhutellut ja karmea loppu koskettanut yleisöjä vuosikymmenestä toiseen. Tässä produktiossa John Dexterin näennäisen yksinkertainen ohjaus toimi hienosti ja sisarten väliset psykologiset suhteet avautuivat paljon paremmin kuin parissa aiemmin näkemässäni tuotannossa. David Reppan lavastus poikkesi The Metin tavanomaisesta visuaalisesta loistosta, mutta lattiatason valkea risti ja siihen liitetyt vähäiset tummat rakenteet olivat tämän kertomuksen kohdalla napakymppi.

Orkesteri soitti (tietenkin) kuin unelma Yannick Nézet-Séguinin johdolla. Ja voi miten hienoja naissolisteja lavalla kuultiinkaan! Isabel Leonard (Blanche de la Force) ja Erin Morley (Sœur Constance) suorastaan häikäisivät, eivätkä Karen Cargill (Mère Marie) ja Adrianne Pieczonka (Madame Lidoine, uusi prioritar) jääneet sen huonommiksi. Näyttämöllisesti vahvimman suorituksen teki kuitenkin Karita Mattila, joka eläytyi uskomattoman hienosti kuolevan vanhan priorittaren eli Madame de Croissyn osaan. Ja oivallisesti Mattila lauloikin! Marquis ja Chevalier de la Forcen rooleissa olivat Jean-François Lapointe ja David Portillo.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti