maanantai 5. helmikuuta 2018

Lintukauppias Tallinnassa


4.2.2018 Carl Zellerin operetti Lintukauppias Rahvusooper Estoniassa Tallinnassa

Itävaltalainen Carl Adam Johann Nepomuk Zeller (18421898) sävelsi kymmenkunta näyttämöteosta, enimmäkseen operetteja ja koomisia oopperoita. Niistä tunnetuin ja vielä nykyisinkin esitettävä on Der Vogelhändler eli suomeksi Lintukauppias, joka kantaesitettiin 1891. Teoksesta on jäänyt elämään useita numeroita, joista ehkä meillä tunnetuimpana Wie mein Ahnl zwanzig Jahr eli suomeksi Kerran viel' (jonka on levyttänyt mm. Olavi Virta).

Rahvusooper Estoniassa on tehty Lintukauppiaasta peräti viisi tuotantoa ennen tätä kierrosta, mutta viimeisimmästä on jo yli 60 vuotta aikaa. Uusin produktio sai ensi-iltansa toukokuussa 2017 ja olin jo silloin ostanut esitykseen lipun, mutta jouduin viime tipassa perumaan Tallinnan-matkan. Nyt siis uusi yritys...

Linnukaupleja esitettiin Estoniassa viroksi Marko Matveren uutena käännöksenä. Zellerin teoksessa on jopa operettien mittapuun mukaan runsaasti ja hyvin pitkiä puheosuuksia ja musiikki jää paljolti sivuosaan. Tämä aiheuttaa tiettyä pitkäveteisyyttä, jota ohjaaja Matvere oli pyrkinyt haihduttamaan kaikenlaisella komiikalla ja koheltamisella mutta se taas johti ajoittain rimanalituksiin ja halpahenkiseen yleisvaikutelmaan. Ohjaaja oli lisännyt operetin loppupuolelle kivan jodlausnumeron lavasteiden vaihdon ajaksi. Kristi Leppikin lavastus ja puvut olivat hyvin onnistuneita; esimerkiksi ensimmäisen näytöksen tirolilaistalot olivat näyttävät.

Esityksen kapellimestarina toimi Lauri Sirp, joka teki oikein hyvää työtä orkesterinsa ja kuoronsa kanssa. Muutamat solistit ansaitsevat esillenoston: Reigo Tammilla (Adam) oli oivallinen äänimateriaali, mutta sävelpuhtaus horjui muutaman kerran. Kadri Kipper oli subrettiroolissaan hurmaava Christel ja Helen Lokuta säväytti Kurfürstin Mariena upealla syvällä äänellään ja laululinjallaan. Rauno Elp teki Baron Wepsinä luotettavan jämäkän roolityön. Väino Puura ja Tõnu Kilgas olivat yleisön suosikit koomisena professoriparina.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti