torstai 8. helmikuuta 2018

Il Sassonen serenata Turussa


8.2.2018 Johann Adolph Hassen ooppera Marc'Antonio e Cleopatra Åbo Svenska Teaterissa Turussa

Johann Adolph Hasse (1699-1783) tunnettiin aikanaan nykyisen Italian alueella lempinimellä Il Sassone tai Il caro Sassone. Tämä kertoi paitsi hänen saksilaisesta syntyperästään, myös suuresta suosiostaan. Hassen vuonna 1725 Napolissa valmistunut Marc'Antonio e Cleopatra on teoslajiltaan serenata, joka seuraa opera serian kaavaa, mutta on sitä pienimuotoisempi sävellys.

Marc'Antonio e Cleopatraa ei ole aiemmin esitetty Suomessa. Se sai nyt ensiesityksensä upeassa 1830-luvulla rakennetussa Åbo Svenska Teaterissa. Kuninkaantien muusikot soittivat periodisoittimilla konserttimestari Anthony Marinin liidaamana. 14-jäseniseen orkesteriin kuului jousien lisäksi cembalo ja teorbi. Oopperassa on vain kaksi solistia, jotka tässä tuotannossa olivat sopraano Tuuli Lindeberg (Kleopatra) ja kontratenori Teppo Lampela (Marcus Antonius). Paitsi kaunista ja ammattitaitoista laulua, tarjosivat solistimme myös oppitunnin erinomaisesta eläytymisestä teoksen tunnetiloihin.

Ville Saukkosen hienovarainen ja tyylikäs ohjaus nojasi juuri tähän solistien eläytymis- ja näyttelykykyyn, sillä he olivat jatkuvasti huomion keskipisteenä. Näyttämöllä ei ollut varsinaista lavastusta, vaan ainoastaan joitakin laatikoita, mutta taustan valkokankaalle heijastettiin kuvitusta. Ns. silmukkaristi, alun perin elämää tarkoittava ankh-hieroglyfi, oli usein toistunut symboli. Projisoinnista ja valoista vastasi Timo Ollila ja puvut olivat Hanna Hakkaraisen käsialaa.

Ohjauksessa ei juurikaan ollut paikallaan seisoskelua edes aarioiden aikana - tai jos joskus olikin, niin solistin eläytyminen tai näyttämön muut tapahtumat pitivät yleisön tarkkaavaisuutta yllä. Muilla tapahtumilla tarkoitan lähinnä tanssija Sami Saikkosen (Anubis, alkujaan kuolleiden jumala) näyttävää osuutta. Saukkonen oli tehnyt mainion ratkaisun lisätessään oopperan loppupuolella olevaan hallitsijaparin ylistykseen karikatyyrit Kaarle VI:sta ja hänen vaimostaan Elisabeth Christinesta. Nämä Sami Saikkosen esittämät hahmot riisuivat oivallisesti tästä numerosta kaiken mahtipontisuuden ja juhlavan pönöttävyyden.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti