perjantai 2. helmikuuta 2018

Ajan ja totuuden voitto


1.2.2018 Georg Friedrich Händelin oratorio The Triumph of Time and Truth Vanhassa kirkossa Helsingissä

Sibafestin ohjelmassa kuultiin Händelin The Triumph of Time and Truth ensimmäistä kertaa Suomessa kokonaan esitettynä. Kyseessä oli oratorion viimeisin eli kolmas versio vuodelta 1757. Ensimmäisen version Händel oli säveltänyt jo 1707 - se oli muuten hänen ensimmäinen oratorionsa. Versiot 1 ja 2 olivat italiankielisiä ja vasta tämä kolmas englanninkielinen.

Kamalasta lumimyräkästä huolimatta Helsingin Vanhaan kirkkoon oli saapunut ihan kohtuullisesti yleisöä. Meidät palkittiin erinomaisella esityksellä. Sibelius-Akatemian barokkiorkesteri soitti konserttimestarinaan Minna Kangas ja kapellimestarinaan Anssi Mattila. Hyvän vaikutuksen tehneen Jubilate-kuoron oli valmentanut Edward Ananian-Cooper.

Solistien valmennuksesta olivat vastanneet Tuuli Lindeberg ja Petteri Salomaa. Nuoret laulajat selvittivät osuutensa ihailtavan hienosti ja ammattitaitoisesti. Solisteina olivat Johanna Isokoski (Kauneus), Virva Puumala (Valhe), Elisabet Petsalo (Järki), Tuomas Miettola (Nautinto) ja Tiitus Ylipää (Aika). Isokosken kirkas ja luonteva laulu vei minut useasti mukanaan jonnekin toisaalle; esimerkiksi teoksen viimeinen aaria oli käsittämättömän kaunis esitys. Petsalon tumma ääni oli lumoavaa kuultavaa ja Miettola osoitti olevansa matkalla (ainakin) kansallisen tason tenoriksi.

Oratoriosta on vielä toinen esitys (tosin eri solisteilla) Järvenpään kirkossa 3.2. klo 18. Suosittelen!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti