perjantai 1. helmikuuta 2019

Patarouva ei tällä kertaa säväyttänyt


31.1.2019 Elokuvissa: Pjotr Tšaikovskin ooppera Patarouva (ven. Pikovaja dama) Royal Opera House Covent Gardenista Lontoosta

Tšaikovskin Patarouva kuuluu yllättäen niihin oopperoihin, jotka olen nähnyt näyttämöllä vain kerran. Osittain siksi kävin katsomassa elokuvateatterissa tallenteen Royal Opera House Covent Gardenin esityksestä 22.1.2019. Toinen keskeinen syy oli latvialaistenori Aleksandrs Antonenko, jonka piti olla Hermanin osassa. Mutta eikö mitä mies oli sairastunut ja tuuraajaksi oli hypännyt ilman harjoituksia venäläiskollega Sergei Poljakov.

Tuotannon ohjaus oli Stefan Herheimin. Itse en syttynyt tälle toteutukselle ja ilmeisesti ei osa ROH:n yleisöstäkään, sillä väliajalle siirryttäessä kuultiin kohtalaisesti buuauksia. Vai tulkitsinko väärin ja ne eivät kohdistuneetkaan ohjaukseen? No, joka tapauksessa Herheimin ajatus tuoda itse Tšaikovski lavalle oli periaatteessa näppärä, mutta "vitsi" kesti liian kauan ja toteutuksessa mentiin liian pitkälle. Enkä oikein ymmärtänyt, miksi säveltäjän homoseksuaalisuutta piti tuoda esille moneen kertaan, enemmän tai vähemmän suorasukaisesti. Sekö se nyt taas oli se keskeisin ominaisuus, jonka kautta häntä on syytä tarkastella?

Philipp Fürhoferin lavastuksesta ja puvustuksesta sen sijaan pidin. Niistä vaan pääsi nauttimaan harmillisen vähän, sillä Bernd Purkrabekin valaistus piti näyttämölle luodun Tšaikovskin huoneiston niin hämäränä, ettei sen taustaa ja reunoja meinannut nähdä lainkaan. Jollain tasolla hämärä näkymä kyllä sopi tähän synkähköön tarinaan.

ROH:n orkesteria johti Antonio Pappano ja lopputulos kelpasi minulle hyvin. Poljakov ei mielestäni onnistunut mitenkään ihmeellisesti Hermanin roolissa ja jotenkin vaisu oli Eva-Maria Westbroekin Lisakin. Olen molemmilta kuullut paljon valovoimaisempia ja säväyttävämpiä esityksiä. Sen sijaan Felicity Palmer oli hurmaava Kreivitär ja rooli sopi hänelle kuin nenä päähän. Kreivi Tomskina ja Zlatogorina lauloi John Lundgren ja Vladimir Stojanov teki tuplaroolin Tšaikovskina sekä ruhtinas Jeletskinä. Muissa osissa olivat mm. Tigran Martirossian (Surin), Alexander Kravets (Tsekalinski), Anna Gorjatšova (Polina ja Milovzor), Louise Winter (Kotiopettaja) sekä Harry Nicoll (Seremoniamestari).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti