maanantai 25. helmikuuta 2019

"Isn’t the weather awful?!"


24.2.2019 Gian Carlo Menottin ooppera The Old Maid and the Thief Hannikaissalissa Jyväskylässä


Gian Carlo Menotti sävelsi The Old Maid and the Thief (suom. Vanhapiika ja varas) -teoksen alun perin radio-oopperaksi vuonna 1939 ja hieman muutettu näyttämöversio syntyi 1941. Olen nähnyt tämän oopperan kerran aiemmin, mutta silti piti lähteä Jyväskylään katsomaan sikäläistä tekemisen meininkiä ja tutustumaan uusiin opiskelijakykyihin. Tuotanto oli Suomalaisen musiikkikampuksen, JAMK:in ja Gradia Jyväskylän yhteistyötä.

Kirsi Sulosen ohjaus ajoi hyvin asiansa ja tarina eteni vauhdikkaasti; ainoastaan tanssijoiden käyttö tuntui tässä teoksessa päälleliimatulta ja täysin turhalta lisältä. Myös ämyreistä paikoitellen soitetun konemusiikin idea jäi minulle hämäräksi. Menottin kirjoittama musiikki hoidettiin pianolla Eliisa Sunin toimesta. Hän klaarasi osuutensa todella hienosti ja aivan esityksen lopussa nähtiin veikeä yllätys, kun pianisti kuoriutui pukunsa sisältä ja ponkaisi varkaana näyttämölle. Esityksen lavastus, projisoinnit, puvustus, kampaukset ja meikit oli tehty Gradia Jyväskylässä pitkälti opiskelijavoimin.

Miss Toddin osassa oli Niina Pinni ja Miss Pinkertonina Mari Ahonen. Molemmat naiset tekivät laulajina hyvää ja näyttelijöinä jopa erinomaista työtä. Lotta Kiljunen jäi Laetitiana hieman spinstereiden varjoon, mutta kelpo roolisuoritus häneltäkin nähtiin. Bobina oli Sami Tabell, jonka äänessä oli häiritsevää sameutta ja toisinaan alavireisyyttäkin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti