perjantai 15. helmikuuta 2019

Mälkin näköinen ilta


15.2.2019 Helsingin kaupunginorkesteri ja Musiikkitalon Kuoro, joht. Susanna Mälkki Musiikkitalossa Helsingissä

HKO:n konsertti alkoi Jonathan Harveyn jännittävällä kappaleella Messages, jota ei ole aiemmin esitetty Suomessa. Siinä liikuttiin hieman mystisissä tunnelmissa läpi seitsemän taivaan, joissa vanhan enkelihierarkian mukaiset yhdeksän kuoroa asustavat. Maallisemman Musiikkitalon Kuoron laulama teksti koostui yksinomaan juutalaisen ja persialaisen tradition mukaisista enkeleiden nimistä. Kaiketi tämä manaaminen tarkoitti niiden kutsumista esiin? Monin paikoin meditatiivinen musiikki tuotti mielleyhtymiä Messiaenin kappaleista.

Väliajan jälkeen kuultiin vain neljän minuutin mittainen Tromba Lontana, joka on John Adamsin säveltämä fanfaari orkesterille. Se oli pirteä teos, jonka vaikuttavuutta lisäsi se, että trumpetistit oli sijoitettu permannon ylätasanteelle katsomon molemmin puolin.

Päätösnumero oli Sergei Rahmaninovin Sinfoniset tanssit. Teos valmistui vuonna 1940 ja jäi säveltäjänsä viimeiseksi työksi. Rahmaninov pysyi loppuun saakka uskollisena nuoruutensa romanttiselle ja raskaan tunteikkaalle tyylille, minkä vuoksi monet aikalaiset pitivät sävellystä auttamattoman vanhanaikaisena. Susanna Mälkki sai teoksen vaihtelevat rytmit elämään ja kiihdytti orkesterin tarvittaessa mahtavan uhkeisiin purkauksiin. Läpi kappaleen ihailin HKO:n jaloa jousisointia. Mainiota!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti