lauantai 5. syyskuuta 2020

RSO:lta vahva alku poikkeussyksyyn

4.9.2020 Radion sinfoniaorkesteri, joht. Hannu Lintu, sol. Tuomas Katajala, tenori Musiikkitalossa Helsingissä

RSO:n syyskauden avajaiskonsertti toi mukanaan monta muutosta "vanhaan normaaliin" verrattuna. Musiikkitalon konserttisaliin oli myyty vain muutama sata lippua, joten yleisöä oli hyvin harvakseltaan. Orkesterin koko on rajoitettu 50 henkilöön, joten suurimuotoisten teosten esittäminen ei onnistu. Ohjelmistomuutosten lisäksi myös kapellimestarivaihdoksia on jouduttu tekemään vielä elokuun lopulla, sillä kiinnitetyt ulkomaiset vierailijat eivät pääse saapumaan syyskuun konsertteihin koronarajoitusten vuoksi. Onneksi tilalle on saatu Esa-Pekka Salonen ja Sakari Oramo! Yhtenä merkittävänä muutoksena on vielä mainittava se, että konsertit lähetetään suorana Yle Teemalla monen vuoden tauon jälkeen. Tästä johtuen alkamisajat on pääsääntöisesti siirretty klo 20:een, konserttien kesto on hieman totuttua lyhyempi eikä niissä ole väliaikaa.

Illan avauskappaleeksi oli ilmoitettu Esa-Pekka Salosen Fog vuodelta 2019. Sitä ennen kuultiin kuitenkin yllätysnumerona Preludi J. S. Bachin kolmannesta Sooloviulupartitasta E-duuri. Tämä oli Salosen toivomus, sillä Bachin kappale on toiminut inspiraationa hänen teokselleen. Fog liittyy säveltäjän ja arkkitehti Frank Gehryn kokemukseen Los Angelesin Walt Disney Concert Hallin valmistumisen aikaan. Salonen kirjoitti kappaleen Gehryn 90-vuotisjuhliin ja sen nimi viittaa arkkitehdin nimikirjaimiin.

Bachin Preludin soitti viulisti Hannu Vasara permannon ylätasanteella. Valinta oli oivallinen, sillä musiikki levisi saliin ja ympäröi kuulijat aivan eri tavalla kuin lavalla soitettuna. Lintu jatkoi Fogilla ilman taukoa. Salosen kappale sopi loistavasti konsertin teemaan, joka oli suhde historiaan. Miten hienosti Bachin musiikki sulautuikaan Salosen omaan ilmaisuun!

Konsertin ja lähetyksen juontajana toiminut Lotta Emanuelsson hoiti tehtävänsä rutinoidusti. Ennen Benjamin Brittenin laulusarjaa kuultiin lyhyt Tuomas Katajalan haastattelu; televisiosta tai netistä lähetystä seuranneet näkivät sen tietenkin kuvan kanssa. Käsiohjelman kannessa oli huvittava lipsahdus, kun Katajalan nimen alle oli präntätty "sopraano". Mutta kyllä mies edelleen kuulosti tenorilta, kun Brittenin Nocturne alkoi. Sarja koostuu kahdeksasta laulusta, joiden aiheena ovat unen eri muodot. Runot ovat eri vuosisadoilta ja tunnettujen brittikynäilijöiden kirjoittamia (mm. Shakespeare, Shelley, Keats, Tennyson ja Wordsworth). En ollut kuullut tätä Brittenin teosta aikaisemmin, mutta tykästyin välittömästi sen sävelmaalailuun ja peräti seitsemän obbligatosoittimen nerokkaaseen käyttöön. Ja Katajala oli tavallisen taitava...

Tähän väliin kuultiin Jukka Nykäsen ja Janne Palkiston esittely Igor Stravinskyn Pulcinella-sarjasta. Kyseessähän on yksi säveltäjän uusklassisen kauden hienoimpia teoksia, jonka Stravinsky kokosi balettimusiikistaan. Tässä kappaleessa orkesteri pääsi loistamaan ja esittelemään sointiaan Hannu Linnun jämptissä ja turhankin vakavassa otteessa. Illan päätteeksi Salonen ja Lintu keskustelivat vielä lavalla koronaviruspandemian vaikutuksista ja tulevaisuudennäkymistä.

Tallenne konsertista löytyy Yle Areenasta: https://areena.yle.fi/1-50618175.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti