torstai 10. syyskuuta 2020

Koronan kutistama Così-tuotanto

8.9.2020 Wolfgang Amadeus Mozartin ooppera Così fan tutte ossia La scuola degli amanti Musiikkitalossa Helsingissä

Vuonna 2019 aloittaneen Sibelius-Akatemian oopperakoulutuksen vuosikurssin piti esittää ensimmäinen kokonainen teoksensa keväällä 2020. Tunnetusta syystä Così fan tutte -produktio siirtyi syksylle ja koki muodonmuutoksen: esitysten määrä väheni kahteen (yksi kummallakin miehityksellä) ja orkesteri vaihtui pianosäestykseksi.

Näkemäni ensi-illan solistit olivat Stella Tähtinen (Fiordiligi), Ruut Mattila (Dorabella), Henri Tikkanen (Guglielmo), Jasper Leppänen (Ferrando), Iris Candelaria (Despina) ja Artis Muižnieks (Don Alfonso). Heistä Tikkanen edusti oopperakoulutuksen edellistä ensembleä ja Muižnieks oli "lainassa" Jāzeps Vītols Latvian Academy of Musicista.

Leppäsen laululliseen suoritukseen jäi eniten parannettavaa, mutta keskimäärin kaikki nuoret solistit tekivät mallikasta työtä. Onnistuminen ulottui laulamisen lisäksi myös näyttelemiseen. Pisteet Vilppu Kiljuselle onnistuneesta henkilöohjauksesta, vaikka muuten lavalla nähtiin kohtalaisen tasapaksu ja mitäänsanomaton esitys. Jos kysyt minulta puolen vuoden päästä tästä ohjauksesta, niin luultavasti en muista yhtään mitään... Markus Tsokkinen oli suunnitellut värikkään lavastuksen, Anna Sinkkonen puvustuksen ja Sirje Ruohtula valaistuksen. Visuaalinen kokonaisuus oli ihan mukiinmenevä.

Pianon ääressä urakoi Maarja Plink ja resitatiivit säesti fortepianolla Eleonore Luciani. Esityksen johti Markus Lehtinen. Oopperan molempiin näytöksiin oli myynnissä hyvin vähän lippuja, mutta onneksi osattomaksi jääneet voivat lohduttautua myöhemmin netissä julkaistavalla tallenteella.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti