maanantai 14. syyskuuta 2020

Charpentieria ja Bachia Paavalinkirkossa

12.9.2020 Helsingin Barokkiorkesteri, joht. Aapo Häkkinen, sol. Kajsa Dahlbäck ja Tuuli Lindeberg, sopraano, Monica Groop, altto, Hugo Hymas, tenori & Aarne Pelkonen, basso Paavalinkirkossa Helsingissä

HeBO:n Vanhan musiikin sarjan piti käynnistyä tänä syksynä Musiikkitalossa mm. Marc-Antoine Charpentierin Te Deumilla. Elokuussa konsertti päätettiin siirtää Paavalinkirkkoon ja ohjelmakin vaihtui. Charpentieria tarjoiltiin edelleen, mutta kappale oli Canticum in honorem Beatae Virginis Mariae vuodelta 1680. Se on dialogimuotoinen motetti, joka oli toteutettu kivasti niin, että sopraanosolistit (Kajsa Dahlbäck ja Tuuli Lindeberg) lauloivat taivaan enkeleinä urkujen vieressä ja ihmiskuntaa edustavat muut laulajat (Monica Groop, Hugo Hymas ja Aarne Pelkonen) olivat kuorin lattiatasolla. Säestyksestä vastasivat Heidi Peltoniemi (sello) ja Aapo Häkkinen (urut). Häkkinen aloitti kuitenkin eräänlaisena johdantona Louis Couperinin urkukappaleella Regina Coeli. Hän soitti kirkon kuoriurkuja, joiden esikuvana ovat olleet 1700-luvun pohjoisitalialaisen tyylin urut. Musiikki kimalteli ja pyöri Paavalinkirkon akustiikassa aivan ihastuttavasti!

Toisena päänumerona kuultiin rakastettu kantaatti Herz und Mund und Tat und Leben BWV 147, joka on Johann Sebastian Bachin tuotantoa vuodelta 1723 (tuolloin hän oli juuri aloittanut Leipzigissa Tuomaskanttorina). Se koostuu kymmenestä osasta, joista puolet on kierrätystavaraa eli peräisin Bachin Weimarissa säveltämästä aiemmasta kantaatista. Teoksessa jokainen fakki saa omat soolonumeronsa ja niistä pääsi nauttimaan ainakin etummaisissa penkkiriveissä täysipainoisesti, kun laulajat oli sijoitettu riviin orkesterin ja yleisön väliin. Solistit olivat kautta linjan ensiluokkaisen taitavia ja tulkinnat korkeatasoisia ja Hugo Hymasin kirkas lyyrinen tenoriääni pääsi vihdoinkin kunnolla esille. Aapo Häkkinen soitti cembaloa ja johti orkesteriaan energisen pontevasti. Kaunis loppukoraali Jesus bleibet meine Freude oli täydellinen rauhoittava päätös illalle.

* * *

Myöhempi lisäys: Ylen tallenne konsertista on kuunneltavissa Areenassa https://areena.yle.fi/audio/1-50583195.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti