perjantai 21. syyskuuta 2018

Kolmen herkun kenraali


21.9.2018 Helsingin kaupunginorkesterin kenraaliharjoitus, joht. Dalia Stasevska, sol. Narek Hakhnazaryan, sello Musiikkitalossa Helsingissä

HKO:n perjantaikonsertin ohjelma oli tällä kertaa mukavan perinteinen. Iltakonsertin jouduin jättämään väliin päällekkäisyyden vuoksi, mutta onneksi sama ohjelma oli mahdollista kuulla aiemmin päivällä kenraaliharjoituksessa.

Ensimmäisenä soi Benjamin Brittenin Four Sea Interludes from Peter Grimes (Neljä meriaiheista välisoittoa oopperasta Peter Grimes). Stasevska soitatti sen kokonaan läpi keskeytyksittä, ja pari pientä täsmennystä tehtiin vasta kokonaisuuden jälkeen. Nautin Brittenin sävelkielestä kovasti - varsinkin yhdessä osassa sellojen, kontrabassojen ja vaskien yhteissoitossa oli jotain lumoavaa, joka toi mieleen Sibeliuksen!

Toisena kappaleena kuultiin Dmitri Šostakovitšin mahtava Sellokonsertto nro 1 Es-duuri. Tämä soitettiin osa kerrallaan ja niiden jälkeen tehtiin pieniä viilauksia. Sellisti Narek Hakhnazaryanin soittoa en ollut kuullut koskaan aiemmin. Hän teki oivallisen vaikutuksen ja selvästi nautti soittamisesta. Orkesteri seurasi solistia herkästi. Hakhnazaryanin osalta harjoitus päättyi selfieiden ottamiseen Stasevskan kanssa.

Väliajan jälkeen päästiin Felix Mendelssohnin musiikin pariin. Teos oli Sinfonia nro 4 A-duuri, lisänimeltään "Italialainen". En varmaan koskaan saa kyllikseni tämän sinfonian hienoista melodioista! Ilmeisesti teosta oli puleerattu aiemmissa harjoituksissa enemmän (ja ehkä sinfonia myös oli soittajille ennestään tutumpi), sillä Stasevskan ei tarvinnut puuttua kappaleeseen lainkaan vaan siitä selvittiin läpisoitolla. HKO:n parhaimmillaan muhevan romanttinen sointi pääsi nyt oikeuksiinsa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti