perjantai 27. heinäkuuta 2018

Rossinia Wildbadissa, päivä 1


26.7.2018 Gioachino Rossinin ooppera L'equivoco stravagante Königliches Kurtheaterissa Bad Wildbadissa

26.7.2018 Gioachino Rossinin kantaatti Le nozze di Teti e di Peleo Trinkhallessa Bad Wildbadissa

Bad Wildbad on viehättävä saksalainen pikkukaupunki, joka sijaitsee Schwarzwaldin alueella Enz-joen varrella. Oopperan ystävät saattavat tuntea paikkakunnan Rossini in Wildbad Belcanto Opera Festivalista, joka järjestetään vuosittain heinäkuussa. Festivaali on erikoistunut Rossinin harvinaisempien oopperoiden esittämiseen, mutta ohjelmassa on 2000-luvun alusta saakka ollut muidenkin säveltäjien oopperoita, yleensä yksi vuosittain. Lisäksi tarjolla on erilaisia konsertteja.

Bad Wildbad on nimensä mukaisesti vanha kylpyläkaupunki. Rossiniin paikkakunnalla on sellainen yhteys, että maestro hoidatti täällä heikkoa terveyttään vuonna 1856, eli heti seuraavana vuonna Pariisiin paluunsa jälkeen. Säveltäjä majoittui hotellissa, joka on edelleen olemassa - nykyisin sen nimi on Rossini! Mahtoivatko Wildbadin vedet tehota, mutta Rossinin terveys joka tapauksessa elpyi ja hän aloitti uudelleen säveltämisen pitkän tauon jälkeen. Ehkä saamme kiittää Wildbadia "vanhuuden synneistä" (Péchés de vieillesse) ja Petite messe solennellesta...

Ensimmäinen festivaalipäiväni alkoi oopperalla L'equivoco stravagante, jonka voisi suomentaa vaikka Eriskummalliseksi väärinkäsitykseksi. Esityspaikkana oli Königliches Kurtheater ("kuninkaallinen kylpyläteatteri"), joka on pieni, vain noin 200-paikkainen namupala. Alkuperäinen 1860-luvun rakennus sai nykyisen muotonsa saman vuosisadan lopussa. Teatterin perusteellinen restaurointi valmistui 2014.

L’equivoco stravagante kantaesitettiin Bolognassa 1811 (säveltäjä oli tuolloin 19-vuotias) ja se on Rossinin ensimmäinen kaksinäytöksinen eli ns. koko illan koominen ooppera. Teosta esitettiin vain kolme kertaa, kunnes sensuuri poisti sen näyttämöltä. Rossini käytti joitakin numeroita uudelleen myöhemmissä oopperoissaan.

Eriskummallinen väärinkäsitys on ennalta-arvattava rakkaussekoilu: Ermanno (Patrick Kabongo) ja Ernestina (Antonella Colaianni) rakastavat toisiaan. Ernestinan isä Gamberotto (Giulio Mastrototaro) on kuitenkin valinnut tyttärensä sulhoksi rikkaan ja pöhlön Buralicchion (Emmanuel Franco). Ernestina pukeutuu sotilaaksi välttääkseen avioliiton, mutta joutuu pidätetyksi ja vankilaan sotilaskarkurina. Sankari-Ermanno rientää hätiin ja onnellinen loppuhan siitä tietenkin syntyy... Mukana tapahtumissa on myös palvelusväkeä: Rosalia (Eleonora Bellocci) ja Frontino (Sebastian Monti).

Kaikki solistit pärjäsivät hyvin rooleissaan. Patrick Kabongo aloitti hieman horjuvasti, mutta paransi otettaan nopeasti. Muutaman lisäpisteen annan Emmanuel Francolle, joka oli aivan ilmiömäinen näyttelijä. Esityksen kapellimestari oli José Miguel Pérez-Sierra, jonka työskentely oli perusvarmaa ja yllätyksetöntä, ehkä hieman tasapaksua. Ohjaus ja lavastus olivat Jochen Schönleberin tekosia, ja molempia leimasi hienoinen mitäänsanomattomuus.

* * *

Wildbadissa vietetään tänä vuonna 30. Rossini-festivaalia. Juhlavuoden ohjelmistossa täytyy tietenkin olla juhlakonsertti, ja sellainen oli vuorossa illalla Trinkhallessa. (Näissä kylpyläkaupunkien erityisissä rakennuksissa vieraat latkivat vesikuurejaan; Bad Wildbadin nykyinen Trinkhalle on uusi, 1930-luvulta.) Juhlakonsertissa kuultiin Rossinin melko harvoin esitettävä kantaatti Le nozze di Teti e di Peleo. Mennään siis antiikin Kreikan mytologiaan: Thetis-merenneidon ja Peleus-prinssin häistä on kyse.

Esiintymässä olivat Virtuosi Brunenses -orkesteri ja Górecki Chamber Choir aivan kuten päivällä näkemässäni oopperassa (tosin nyt kuoroon oli huolittu naisetkin). Kapellimestarin korokkeella oli Helsingistä tuttu mies, Sibelius-Akatemiassakin opiskellut Pietro Rizzo. Produktion korrepetiittorina on toiminut Segerstamin kapellimestariluokan käynyt Giancarlo Rizzi, joten pientä suomalaisyhteyttäkin löytyi...

Tässäkin esityksessä kuultiin onnistuneita solistisuorituksia. Tenorit olivat Joshua Stewart (Giove eli Zeus) ja Mert Süngü (Peleo eli Peleus). Sopraano-osissa kuultiin Leonor Bonilla (Cerere eli Ceres), Eleonora Bellocci (Teti eli Thetis) ja Marina Comparato (Giunone eli Juno). Bonilla valloitti minut täysin viehättävällä olemuksellaan ja taidokkaalla laulullaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti