perjantai 27. huhtikuuta 2018

Dynamic duo ja HKO


26.4.2018 Helsingin kaupunginorkesteri, joht. Susanna Mälkki, sol. Karita Mattila Musiikkitalossa Helsingissä

HKO:n konsertti alkoi saksalaisen säveltäjä-kapellimestari Enno Poppen (s. 1969) teoksella Altbau. Kaksijaksoinen, noin 15-minuuttinen sävellys käynnistyi melkoisella rymistyksellä, mutta rauhoittui toisen jakson lähes seesteisiin tunnelmiin. Mälkin johtamista ja otetta tästä kappaleesta saattoi vain ihailla.

Sopraano Karita Mattila oli saatu pitkästä aikaa HKO:n solistiksi - edellinen vierailu oli vuonna 1999. Hänen esitettävänään oli vain yksi kappale: Beethovenin konserttiaaria Ah! perfido. Varttitunnin kestävä teos kävi läpi melkoisen tunteiden skaalan, kun rakastettu mies on lähdössä pois. Mattila ilmensi tunnetiloja loistokkaasti, pari kertaa ehkä liioittelun rajamailla käyden. Beethovenin dramaattinen musiikki on oivallista ja Mälkki seurasi laulusolistia erittäin tarkasti. Ylimääräisenä kuultiin jännä valinta: Wagnerin Träume eli viimeinen laulu Wesendonck-Lieder-sarjasta. Korvia hivelevää kauneutta ja herkkyyttä Beethovenin vastapainoksi!

Olen viime vuosina kuullut Beethovenin Sinfonia nro 3:n turhan monta kertaa ja se tuntuu jo pursuavan korvista. Mutta olisihan se pitänyt arvata, että Mälkki kykenee tarjoilemaan Eroicastakin niin loogisen, koherentin ja puhuttelevan tulkinnan, että kyllä kelpasi päätösnumero minullekin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti