lauantai 28. maaliskuuta 2020

Unelmakevään nousu ja tuho


Odotin läpi talven tätä kevättä kuin kuuta nousevaa. Luvassa olisi useampi hieno oopperamatka mm. Pariisiin, Prahaan ja eri puolille Saksaa. Oikea unelmakevät, joka tarjoaisi hengen ravintoa, elämyksiä ja ennenkokemattomia oopperaharvinaisuuksia! Sitten iski koronavirusepidemia ja siitä johtuvat rajoitukset tuhosivat minun ja lukemattomien muiden ihmisten suunnitelmat. Tilanteesta aiheutuvat taloudelliset tappiot harmittavat toki vähän, mutta enemmänkin se, ettei ole mitään takeita suunniteltujen oopperatuotantojen paluusta tai siirtymisestä tuleville kausille. Juu, tiedän varsinaisia etuoikeutetun eurooppalaisen turhia murheita!

Tämän viikon alussa minun piti kotiutua Pariisista puolentoista viikon matkalta. Onneksi jätin lähtemättä, vaikka osa esityksistä peruttiin vasta suunnitellun lentopäiväni jälkeen. Reissun piti tarjota ihania oopperaelämyksiä kuten Tšaikovskin Mazeppa Moskovan Bolšoi-teatterin esittämänä tai Straussin Salome johtajanaan Mikko Franck (ja nimiosassa ihana Camilla Nylund). Lisäksi mm. Rossinia ja Donizettia sekä Rameau-harvinaisuus Acanthe et Céphise. Muuhun suunnittelemaani ohjelmaan sisältyi Yuja Wangin pianoresitaali, Orchestre de Parisin konsertti Hannu Linnun johdolla, sopraano Renée Flemingin lied-ilta, The Cleveland Orchestran sinfoniakonsertti Franz Welser-Möstin johdolla ja vielä Bach Collegium Japanin Johannes-passio. Voiko enää tätä parempaa ja laadukkaampaa tarjontaa olla?

Nyt sitten istutaan kotona, kun kaikki oopperat ja konsertit on peruttu myös Suomessa, eikä ole ollut aihetta kirjoitella tänne blogiinkaan. Onneksi on sentään internet, jossa korvaavaa musiikkitarjontaa on yllin kyllin vaikka tallenne ei koskaan vastaakaan elävää esitystä. Monet ooppera- ja konserttitalot tai orkesterit lähettävät striimauksia tai ovat julkaisseet tallenteita aiemmista esityksistään. Ja onneksi minulla on aina rakas Bach 333 -kokoelmani: koko J. S. Bachin säilynyt tuotanto yli 220 CD-levyllä ja muu materiaali päälle. Sen parissa saa helposti menemään vaikka kuukausia...

Voimia ja terveyttä kaikille kanssakärsijöille!

Germont

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti