perjantai 6. maaliskuuta 2020

Kristus Öljymäellä lämmitti


5.3.2020 Berliner Philharmoniker ja Rundfunkchor Berlin, joht. Simon Rattle, sol. Jonathan Kelly, oboe sekä Iwona Sobotka, sopraano, Benjamin Bruns, tenori & David Soar, baritoni Philharmoniessa Berliinissä

Eilisillan mitättömän teatterikokemuksen jälkeen oli korkea aika saada kunnon ravintoa kulttuurinnälkään. Ja sitähän tarjosi Berliinin filharmonikot johtajanaan Simon Rattle, orkesterin nykyisen ylikapellimestarin Kirill Petrenkon edeltäjä.

Konsertin ohjelmassa oli vain kaksi väliajan erottamaa teosta. Ensin kuultiin Richard Straussin Konzert D-Dur für Oboe und kleines Orchester eli Konsertto oboelle ja pienelle orkesterille D-duuri. Sen solistina soitti notkean taitava Jonathan Kelly, filharmonikkojen oma soolo-oboisti. Keskittymiseni kappaleeseen ei ehkä ollut täydellistä, kun odotin niin täpinöissäni konsertin jälkipuoliskoa. Mutta sujuvalta ja tasapainoiselta kuulosti.

Illan toinen numero oli Ludwig van Beethovenin oratorio Christus am Ölberge. Teos kantaesitettiin Theater an der Wienissä 1803 ja myöhemmin (1811) säveltäjä muokkasi sitä julkaisua varten. Oratorio vie kuulijan Getsemanen puutarhaan, jonne Jeesus Raamatun mukaan vetäytyi viimeisen aterian jälkeen rukoilemaan ennen vangitsemistaan. Voitteko uskoa, että en ollut kuullut tätä koskaan aikaisemmin livenä! Kristus Öljymäellä sisältyy siihen loputtoman pitkään listaan merkittäviä sävellyksiä, joita esitetään Suomessa todella harvoin. Ihme, että edes näin Beethovenin juhlavuonna RSO tai HKO eivät ottaneet oratoriota pääsiäisen ajan ohjelmaansa!

Musiikillinen juhla ja merkkitapaushan tästä oratorioesityksestä tuli. Orkesteri ja Sir Simon hoitivat homman kotiin ja yli 70-henkinen Rundfunkchor Berlin esiintyi loistavasti. Kristuksen osan laulanut Benjamin Bruns oli häkellyttävän upeaääninen tenori ja hieno tulkitsija. Puolalaissopraano Iwona Sobotka loisti Serafina ja nousi enkelimäisiin korkeuksiin, mutta kaikki hänen ylimmät äänensä eivät soineet aivan samalla kvaliteetilla. Baritoni David Soar lauloi pätevästi Petruksen (Pietari) pienemmän basso-osan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti