lauantai 9. kesäkuuta 2018

Bachfest käyntiin


8.6.2018 Bachfest Leipzig: Avajaiskonsertti Thomaskirchessä Leipzigissa

8.6.2018 Bachfest Leipzig: Kantaten-Ring 1 -konsertti Nikolaikirchessä Leipzigissa

Bachfest Leipzig on mittasuhteiltaan valtava festivaali - tänäkin vuonna ohjelmassa on kymmenen päivän aikana peräti 161 konserttia tai muuta tapahtumaa. Bachfest keskittyy tietenkin Johann Sebastian Bachin (1685-1750) tuotantoon, mutta konserteissa esitetään paljon muidenkin säveltäjien musiikkia.

Pääsin pitkästä aikaa osallistumaan festivaalille, nyt sen alkupäivien ohjelmaan. Perjantai-illan avajaiskonsertti oli Thomaskirchessä, tuossa Tuomaskanttori Bachille niin tutussa kirkossa, johon hänen jäännöksensäkin siirrettiin vuonna 1950. Nykyisin kirkko tosin on erinäköinen kuin Bachin aikana, eivätkä hänen urkunsakaan ole säilyneet (pääurut purettiin uusien tieltä 1880-luvulla). Thomaskirchessä on nykyisin kahdet urut: vuonna 1889 valmistuneet romanttiset Sauer-urut ja vuonna 2000 valmistuneet Woehl-urut, jotka edustavat keskisaksalaista 1700-luvun barokkityyliä.

Avajaiskonsertti käynnistyi J. S. Bachin Toccatalla ja fuugalla d-molli BWV 565. Uruissa oli nykyinen Thomasorganist Ullrich Böhme, joka on hoitanut virkaa vuodesta 1986. Olipa mahtavaa kuulla teos autenttisella paikalla ja hienoilla barokkiuruilla! Tuttu kappale ei kuulostanut lainkaan sellaiselta sointipuurolta kuin monien suomalaiskirkkojen uruilla. Böhme otti soitossaan veikeitä pieniä vapauksia, mikä lisäsi esityksen raikkautta.

Konsertin orkesterina oli Gewandhausorchester Leipzig, mutta pääosassa oli silti Thomanerchor Leipzig. Vuonna 1212 perustettu poikien Tuomaskuoro on lajissaan maailman vanhimpia ja Bach johti sitä vuosina 1723-1750. Kuulimme Tuomaskanttori Johann Hermann Scheinin (1586-1630) teoksen Herr Gott, dich loben wir. Tätä seurasi ylipormestari Burkhard Jungin avauspuhe sekä Yhdysvaltain suurlähettilään S. E. Richard Grenellin tervehdys. (Tämän jälkeen herra lähettiläs purjehti turvamiestensä ja avustajiensa kanssa näyttävästi ulos kirkosta!)

Scheinilta kuultiin vielä kolme motettia: Unser Leben währet siebnzig Jahr, Zion spricht: Der Herr hat mich verlassen ja Die mit Tränen säen. Näitä seurasi läheisessä Dresdenin kaupungissa vaikuttaneen Heinrich Schützin (1585-1672) kolme motettia: Selig sind die Toten, Das ist je gewisslich wahr ja Verleih uns Frieden genädiglich.

Konsertin päätösnumerot olivat Bachin Messu F-duuri BWV 233 ja Felix Mendelssohn Bartholdyn (1809-1847) Verleih uns Frieden gnädiglich. Messussa lauloivat sopraanot Gerlinde Sämann ja Anja Blinkenstein; muissa solistitehtävissä oli Tuomaskuoron jäseniä. Konsertin johti Gotthold Schwarz, joka on 17. Tuomaskanttori Bachin jälkeen. Kirkon upeaa akustiikkaa ja kuoron taivaallista sointia saattoi vain ihailla mykistyneenä.

* * *

Tänä vuonna Bachfestin ohjelmassa on Kantaten-Ring, jossa esitetään kymmenessä konsertissa kolmen päivän aikana peräti 33 Bachin kantaattia ja lisäksi koko joukko muuta musiikkia. Ja hullu kun olen, niin pitihän tähän ryhtyä, vaikka istumista tulee enemmän kuin Wagnerin Ringissä! Luvassa on varmasti unohtumattomia konsertteja, sillä esiintymässä ja johtamassa on alan kansainvälisiä huippuja.

Rupeama alkoi myöhemmin perjantai-iltana Nikolaikirchessä. Ohjelma oli seuraava:
- Wachet! betet! betet! wachet! BWV 70
- Jacobus Gallus (1550-1591): Jerusalem, gaude gaudio magno
- Nun komm, der Heiden Heiland BWV 61
- Schwingt freudig euch empor BWV 36
- Heinrich Schütz: Ach Herr, du Schöpfer aller Ding
- Unser Mund sei voll Lachens BWV 110

Esiintymässä olivat Monteverdi Choir ja English Baroque Soloists johtajanaan Sir John Eliot Gardiner. Solisteina toimivat kuoron riveistä Hana Blažiková, Julia Doyle, Reginald Mobley ja Peter Harvey.

Aivan huikea aloitus Ringille - tästä on muiden paha pistää paremmaksi! Gardiner osoitti ansainneensa maineensa barokkimusiikin ja etenkin Bachin (kantaattien) spesialistina. Yli kaksituntinen konsertti kului aivan huomaamatta, niin nautinnollista oli kuunnella tätä musiikkia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti