torstai 9. maaliskuuta 2017

Ihana ilta Schubertin ja Mahlerin parissa


9.3.2017 Sinfonia Lahti, joht. Giordano Bellincampi, sol. Thomas E. Bauer, baritoni Sibeliustalossa Lahdessa

Sinfonia Lahti ja kapellimestari Giordano Bellincampi aloittivat konsertin Schubertin Sinfonialla nro 3 D-duuri. 18-vuotiaan säveltäjän teos on vauhdikas ja menevä sekä elämäniloinen ja paikoin hilpeän hauska. Siellä täällä musiikki kuulosti aivan Haydnilta.

Toisena teoksena kuulimme Mahlerin neljän laulun sarjan Lieder eines fahrenden Gesellen eli Vaeltavan kisällin lauluja. Solistina oli saksalainen baritoni Thomas E. Bauer. Hänellä on erittäin kaunis, pehmeä, notkea ja sävykäs baritoniääni, jota oli nautinto kuunnella. Bauer tavoitti hienosti laulujen tunnelmat, mutta erityisesti kolmannen laulun (Ich hab' ein glühend Messer) väkevä tulkinta oli mainio. Neljännessä laulussa solistille kävi pieni virhe, kun hän aloitti laulunsa väärässä kohdassa, mutta kapellimestari hoiti tilanteen nopeasti ja ammattitaitoisesti.

Väliajan jälkeen jatkettiin kuudella Schubertin liedillä: Tränenregen, Der Wegweiser, An Schwager Kronos, Memnon, An die Musik ja Erlkönig. Näistä kahden ensimmäisen orkesterisovitus oli Anton Webernin, kahden seuraavan sovitus Johannes Brahmsin ja kahden viimeisen laulun sovitus Max Regerin käsialaa. Webernin herkät sovitukset sopivat hyvin ennen Brahmsin leveällä pensselillä tehtyjä orkestrointeja. Erlkönig on yksi suosikkiliedejäni, ja Regerin mahtava sovitus teki todellakin sille oikeutta. Bauer tulkitsi kappaleet erinomaisesti, mutta juuri Erlkönigiin hän tuntui ladanneen kaikki loput voimansa. Hienoa eläytymistä!

Konsertin päätti Mahlerin sinfoninen runo Totenfeier, jonka hän sittemmin siirsi lähes sellaisenaan toisen sinfoniansa avausosaksi. Bellincampi loihti teoksesta kiehtovan ja tiiviin esityksen, jossa hautajaismenoista kuultiin vain etäinen aavistus.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti