sunnuntai 26. maaliskuuta 2017

Hyvää oopperaa pienellä rahalla


26.3.2017 Antonin Dvořákin ooppera Rusalka Kinaporin palvelukeskuksessa Helsingissä

Helsingissä putkahtelee lavalle eri seurueiden ja yhdistysten pienen budjetin oopperaproduktioita vähän väliä. Ja hyvä niin - alalla on syytä olla itse aktiivinen, jos mielii saada työkokemusta ja -tilaisuuksia. Koulutus on pohja, mutta ammatin ja roolit oppii vasta tekemällä!

Kinaporin palvelukeskuksen juhlasalissa sai ensi-iltansa Oopperayhdistys Fantasian tuottama Rusalka. Maisa Tikan ohjaus oli yksinkertainen ja paikoin niin pelkistetty, että lähestyttiin oikeastaan concertante-esitystä. Vaatimaton lavastus oli Emmi Kaijansinkon käsialaa ja puvustuksesta vastasi Raisa Saarijärvi.

Solistit suoriutuivat tehtävistään yllättävän hyvin. Yllättävän siksi, että monella oli aiempaa oopperakokemusta hyvin vähän. Pieniä virheitä joidenkin laulussa kuului, mutta eivät ne häirinneet tai pilanneet kokonaisuutta. Silja Sevonkari teki Rusalkana tasaisen varmaa työtä, mutta kokeneemmalla Joonas Elorannalla oli Prinssin roolissaan muutaman kerran vaikeuksia, lähinnä ylä-äänien kanssa. Antti Pakkanen oli jäyhä ja tasapaksu Vedenhenki, kun taas Karoliina Laurila sai Jezibabaansa sävykkyyttä.

Mari Vuorijärvi oli vakuuttava Prinsessa ja Salla Syrjälä vähän ylinäyttelevä Keittiöpoika. Erkki-Ilmari Rajakoski teki Riistanvartijana oopperadebyyttinsä, ja onnistui siinä oikein hyvin. Kalle Virtanen oli kaunisääninen Metsästäjä. Iloisina ja leikkisinä, hyvin yhteen laulaneina Nymfeinä esiintyivät Emmi Kaijansinkko, Marika Kivinen ja Kukka-Maaria Kallio.

Erityiset kiitokset ansaitsee Laura Kivikoski, joka urakoi yli kaksi tuntia pianon ääressä. Hänen soittonsa oli ammattitaitoista ja eli hyvin mukana oopperan tapahtumissa.

5 kommenttia:

 1. Samaa mieltä, todella hieno kokonaisuus vaikka budjetti varmasti todella pieni. Itse tosin pidin myös tenorista: lopun korkea c soi hienosti!

  VastaaPoista
 2. Kiitos viestistäsi. Ehkä ilmaisin itseäni vähän huonosti tai turhan kriittisesti - kyllä minäkin pidin tenorimme suorituksesta!

  VastaaPoista
 3. Olen samaa mieltä siitä, että on mukava kun näitä pieniä oopperaseurueita putkahtelee esiin jatkuvasti, mutta nyt on pakko kysyä, että miten onnistut pongaamaan niitä näin hyvin. Itsekin yritän seurata erilaisia oopperaan liittyviä esityksiä, mutta nyt olen jo useamman kerran kuullut jostain vasta blogistasi, mikä sekin on tietysti kivaa, mutta välillä vähän myöhäistä.

  VastaaPoista
 4. No juu, melkein työstä se käykin, että pysyy kärryillä mitä kaikkea Suomen oopperamaailmassa tapahtuu... Tietoa kertyy monista lähteistä: seuraan säännöllisesti useita kymmeniä nettisivuja, luen alan julkaisuja, blogeja yms., seuraan erilaisia menovinkkipalstoja, kuulen "juttuja" alalla toimivilta kavereilta jne. Ja silti minullakin menee toisinaan joku produktio ohi.

  Rusalka ei ole vielä menetetty tapaus, sillä näytöksiä on jäljellä kaksi: 1.4. klo 18 ja 2.4. klo 14. Katso www.fantasiaooppera.com.

  Nyt pitää kiirehtiä katsomaan Rossinin Elisabettaa...

  VastaaPoista