tiistai 12. kesäkuuta 2018

Moniulotteinen Casanova


12.6.2018 Albert Lortzingin ooppera Casanova Oper Leipzigissa (Musikalische Komödie Saal)

Albert Lortzingin (1801-1851) koominen ooppera Casanova kantaesitettiin Leipzigissa vuoden 1841 viimeisenä päivänä. Se ei saavuttanut menestystä aikansa asenneilmastossa, vaan katosi nopeasti ohjelmistosta. Myöhemmin oopperaa on esitetty harvoin, lähinnä säveltäjän merkkivuosina. Vuonna 2010 teos sentään pyöri useamman saksalaiskaupungin näyttämöllä. Nyt kesäkuun alussa sai ensi-iltansa uusi tuotanto Leipzigin Musikalische Komödiessa eli 1910-luvulta peräisin olevassa Dreilindenin teatterissa.

Musiikillisesti ooppera ei ollut lainkaan hullumpi ja aina luotettava kapellimestari Stefan Klingele toi notkean orkesterinsa parhaat puolet esille. Libretto on Lortzingin itsensä käsialaa, eikä mässäile lainkaan Casanovan hamesankaruudella - vaan pikemminkin esittää hänet "vapaana henkenä", eräänlaisena toisinajattelijana, jolla on kuitenkin vakaat moraalikäsitykset. Oopperassa on melko pitkiä puheosuuksia, joiden tiivistäminen tekisi kokonaisuudelle hyvää.

Cusch Jungin ohjaus oli sujuva, tarinaa erinomaisesti kuljettava ja tasapainoinen. Komiikkaa syntyi lavalle lisätyistä tapahtumista ja yksityiskohdista, kuten vaikkapa juovuksissa olevan kalastajan touhuista tai virkavallan typeryydestä. Beate Zoffin lavastus oli kertakaikkisen upea venetsialaisrakennuksineen ja -maisemineen (ooppera tapahtuu Muranon saarella) ja hänen näyttävä puvustuksensa tuki kokonaisuutta erinomaisesti.

Tärkeimmissä rooleissa oli talon oman ensemblen tuttuja laulajia: Casanova oli Radoslaw Rydlewski, joka suoriutui muuten hyvin, mutta ylärekisterin äänet olivat tänään merkillisen puristeisia ja kireitä. Milko Milev oli rehevän valloittava Rocco ja Magdalena Hinterdobler teki hänen tyttärenään Bettinana illan valloittavimman roolityön - myös laulullisesti. Michael Raschle oli arvonsa tunteva Busoni ja hänen sukulaistyttöään Rosauraa esitti Lilli Wünscher. Muissa tehtävissä nähtiin Hinrich Horn (Gambetto), Andreas Rainer (Peppo) ja Stefan Dittko (Fabio).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti