perjantai 31. maaliskuuta 2017

Tai entäs Porporan oopperoita?


30.3.2017 Nicola Antonio Porporan ooppera Germanico in Germania Theater an der Wienissä

Theater an der Wienissä esitetään säännöllisesti oopperaharvinaisuuksien konserttiversioita, usein barokin ajalta. Tällä kertaa vuorossa oli Nicola Antonio Porporan (1686-1768) teos Germanico in Germania. Tämä opera seria kantaesitettiin Roomassa vuonna 1732.

Porpora tunnetaan aikansa keskeisenä säveltäjänä, jonka tuotantoon kuuluu mm. kuutisenkymmentä oopperaa. Hän vaikutti elämänsä aikana eri puolilla nykyistä Italiaa ja Saksaa sekä Lontoossa ja Wienissä. Porpora opetti mm. kastraattilaulajia Farinelli ja Caffarelli sekä säveltäjiä Haydn ja Hasse. Upeasta urasta ja suosiosta huolimatta hänen oopperoitaan esitetään nykyisin todella harvoin. Aikanaan monet pitivät Porporaa jopa Händeliä etevämpänä säveltäjänä, mutta itse en ainakaan tämän näyte-erän perusteella allekirjoita moista mielipidettä.

Kuulemassani esityksessä soitti Capella Cracoviensis Jan Tomasz Adamusin johdolla. Ihan oli mukavaa menoa, mutta ei soiton taso kuitenkaan vetänyt vertoja Theater an der Wienissä usein esiintyville Euroopan huippuorkestereille. Luonnontorvien soittaminen puhtaasti on tunnetusti vaikeaa, mutta nyt kuultiin kyllä aivan liian paljon vääriä äänia. Adamusin persoonallista johtamistyyliä oli hauska seurata, kun konserttiversiossa ei niin paljon muuta katseltavaa ollut.

Hyvän solistikaartin olivat wieniläiset värvänneet: Max Emanuel Cencic (Germanico), Mary-Ellen Nesi (Arminio), Dilyara Idrisova (Rosmonda), Julia Lezhneva (Ersinda), György Hanczar (Segeste) ja Hasnaa Bennani (Cecina) hallitsivat kaikki tyylin mukaisen laulun ja ilmaisun. Hanczar oli laulajista ainoa, jonka suorituksesta en anna kiitettävää arvosanaa. Useasti kuulemani Lezhneva ei ollut enää se tyttömäisesti livertelevä pikkusopraano, joka tuli suomalaisille tutuksi Mirjam Helin -kilpailun voittajana. Hänen äänensä oli nyt pyöristynyt, voimistunut ja tummentunut pari pykälää. Olemuksessakin oli enemmän aikuista naista. Mutta teknisesti hän on edelleen huipputasoa ja Porporan kuviot pulppusivat ilmoille vaivattomasti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti