torstai 2. helmikuuta 2017

Muumit oopperalavalle pitkästä aikaa


2.2.2017 Ilkka Kuusiston Muumiooppera Helsingin Konservatoriossa

Ilkka Kuusiston ensimmäinen ooppera, Muumiooppera, kantaesitettiin Kansallisoopperassa joulukuussa 1974. Seuraavan runsaan vuoden aikana teosta veivattiin lavalla 35 kertaa, eli suosio oli heti hyvä. Suomessa Muumioopperaa on tämän jälkeen esitetty 1990-luvulla Lahdessa, Tampereella ja Kuopiossa sekä vuonna 2002 Turussa. Paluu Helsinkiin oli odotettu.

Ruoholahdessa, Helsingin Konservatorion konserttisalissa esitettävän produktion on ohjannut Ville Saukkonen. Ohjaus oli ihan toimiva paketti, jossa oli kivoja lapsiyleisölle kohdistettuja yksityiskohtia ja visuaalisuutta, mutta myös aikuisille suunnattuja viittauksia. Pukusuunnittelusta oli vastannut Tyra Therman, lavastuksesta Aili Ojalo ja valaistuksesta Tuukka Törneblom. Tuomas Rousi johti oikein pätevästi soittanutta, opiskelijoista muodostettua Helsinki Concordia -orkesteria.

Teoksen vahvuus on Kuusiston ilmeikäs, monipuolinen ja tyylistä toiseen singahteleva musiikki. Mielestäni sävelkieli on aivan mahtavaa, vaikka kokonaisuutta onkin moitittu rikkonaiseksi. Heikkona lenkkinä pidän Tove JanssoninEsko Elstelän librettoa, joka mukailee vain väljästi tai viitteellisesti muumikirjaa Vaarallinen juhannus. Tekstissä oli aivan kummallisia ja irralliselta tuntuvia repliikkejä (varsinkin oopperan lopussa), eikä koko juoni oikein vakuuttanut oopperatalon tapahtumien osalta. Toinen miinusmerkki tulee solisteista, joiden taso oli vaihtelu huomioiden enintään keskinkertainen. Ei tietysti pitäisi olla kovin ankara, kun lähes kaikki solistit olivat vasta opiskelijoita, mutta kyllä muutama opinnoissaan jo pitkälle ehtinyt laulaja suoriutui tänään luvattoman heikosti.

Mia Heikkinen oli aivan mainio pippurinen energiapakkaus Pikku Myynä. Myös Sampo Martikainen teki vakuuttavaa ja tasalaatuista suoritusta Muumipeikkona. Muumimammana kuultiin Outi Rättöä ja Muumipappana Ronnie Karlssonia. Niiskuneiti oli Anna Ginström, Rouva Vilijonkka Heljä Viirakivi, Miisa (edellisen kotiapulainen) Sanna Iljin ja Emma (oopperan tarpeistonhoitaja) Maija Nuorteva. Nuuskamuikkusen pienemmän roolin teki Wille Enckell. Lisäksi lavalla nähtiin viisi puita ja oopperadiivoja esittänyttä henkilöä sekä joukko Hattivatti-lapsia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti