lauantai 28. lokakuuta 2017

Hatšatrjan valloitti!


27.10.2017 Radion sinfoniaorkesteri, joht. Pietari Inkinen, sol. Sergei Hatšatrjan, viulu Musiikkitalossa Helsingissä

RSO:n konsertti alkoi jännällä kantaesityksellä, joka oli Olli Virtaperkon Usvapatsas. Yleisradion tilaama kappale ei ensikuulemalta oikein jäsentynyt meikäläisen päässä, mutta onneksi käsiohjelmassa oli Matthew Whittallin oivallinen avain teoksen sieluun.

Toinen numero oli varmasti monelle se odotetuin, sillä sen solistina lavalle asteli Sergei Hatšatrjan. Hän hurmasi suomalaiset vuonna 2000 voittaessaan Sibelius-viulukilpailun vain 15-vuotiaana. Komeaa uraa tekevä viulisti soitti nyt Šostakovitšin Viulukonsertto nro 1 a-mollin solistina. Todella nautittava esitys ja mm. 3. ja 4. osan yhdistävä pitkä kadenssi oli taivaallisen upeaa kuunneltavaa. Aina yhtä hauska finaaliosa Burleski päätti RSO:n ja solistin luontevan yhteissoiton. Hatšatrjan sai mahtavat suosionosoitukset, joita hän tuntui vähän ujostelevan, ja palkitsi yleisönsä pienellä ylimääräisellä J. S. Bachia.

Väliajan jälkeen kuultiin Dvořákin Sinfonia nro 8 G-duuri. Hatšatrjankin saapui katsomoon kuuntelemaan sitä vapaavuorossa olleen konserttimestari Petri Aarnion kanssa. Pietari Inkinen herkutteli sinfonian kansanmusiikki- ja luontoaiheilla ja musiikin kepeä tanssillisuus vei mukanaan monessa kohdassa. Itse odotin kovasti tätä kapellimestarivierasta, sillä Inkinen ei kovin usein ehdi johtamaan Suomessa - pitäähän mies hallussaan peräti neljää ylikapellimestarin pestiä samanaikaisesti!

Konsertin jälkeen oli vielä tarjolla myöhäisillan kamarimusiikkina Šostakovitšin Sonaatti alttoviululle ja pianolle C-duuri. Sen esittivät älykkään herkästi ja koskettavasti alttoviulisti Ilari Angervo ja pianisti Emil Holmström.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti