perjantai 16. maaliskuuta 2018

Nukketeatterioopperaa Porissa


15.3.2018 Maria Kallionpään ja Markku Klamin ooppera Croak - Or the Unexpected Joys and Perils of Singing Promenadisalissa Porissa

Porin Oopperan ja Poikkitaiteellinen yhdistys Poiken yhteistuotantona syntyi jotain jännittävää ja Suomessa hyvin harvoin nähtyä: nukketeatteriooppera. Croak-oopperassa Anna Ivanova-Brashinskayan ohjaus sekä Viktor Antonovin nukke- ja lavasuunnittelu loihtivat näyttämölle kiinnostavan ja monitahoisen esityksen. Nähty nukketeatteritaide oli vaikuttavaa, vaikka karmivat tapahtumat oli pehmennetty tyylitellen. Näyttävät nuket oli toteutettu ammattitaitoisesti ja niiden nukettajat olivat nuoria suomalaisia taiteilijoita.

Ooppera kertoo hyljeksitystä Lord Croakista, joka tekee faustmaisen sopimuksen paholaisen kanssa. Croak saa komean ulkonäon ja kauniin äänen, mutta sen hintana hänen täytyy tappaa nuoria neitoja, eikä hän saa rakastua yhteenkään heistä. Huonostihan tarinassa tietenkin käy: kielletyn rakkauden kohde Olivia katkaisee lopuksi Croakin kaulan. Englanninkielinen libretto on Mikhail Brashinskyn.

Croak on sävelletty erikoisesti kahden säveltäjän toimesta niin, että molemmat ovat vastanneet omista kohtauksistaan (niitä oopperassa on 16). Kokonaisuus on hämmentävän ehyt, vaikka monien kohtauksien välillä kyllä huomaa säveltäjän vaihtumisen. Pori Sinfonietta soitti Nils Schweckendiekin johdolla poikkeuksellisen hyvin ja sävykkäästi. Porin Oopperakuoron pieni kokoonpano selviytyi ihan kunnialla.

Solistien roolitus oli onnistunut ja kaikkia kuunteli ihan ilokseen: Joonas Eloranta oli Croak, Anna-Kristiina Kaappola Olivia, Teppo Lampela Susi, Jouni Kokora oli Ruhtinas ja Merja Mäkelä Ruhtinatar. Kaappolan kerrottiin olevan sairaana, mutta silti hän teki erinomaisen suorituksen. Teppo Lampela eläytyi rooliinsa ja ulvoi Sutena hienosti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti