sunnuntai 2. huhtikuuta 2017

Loistava Didon ja Aeneaan päivitys


2.4.2017 Henry Purcellin ooppera Dido ja Aeneas Vapaan Taiteen Tilassa Helsingissä

Orpheus' Muses -yhdistys oli tuottanut The English Vocal Consort of Helsinki -ryhmän kanssa Purcellin Dido ja Aeneas -oopperan. Esityspaikkana oli Vapaan Taiteen Tilaksi ristitty kolkko väestönsuoja, mutta lämmin tunnelma ja tasokas esitys sai senkin toimimaan ihan hyvin.

Iko Raatikainen oli ohjannut raikkaan produktion, joka sijoittui nykypäivän hömppä-TV:n maailmaan. Me katsomossa olleet pääsimme esittämään kuvattavan pilottijakson studioyleisöä, jota juontajat Jonnakaisa Risto ja Juuso Timonen paimensivat ja hauskuuttivat. Muutamat yleisön jäsenet pääsivät myös osallistumaan esitykseen. Ohjauksella oli saatu yksitoikkoiseen tarinaan vetävyyttä ja ilmeikkyyttä, jolla yleisön mielenkiinto pysyi takuulla yllä. Hauskana yksityiskohtana oli nauhoitettavan sarjan nimi, joka muuttui jokaisessa välispiikkauksessa. Nimi yhdisteli ja mukaili todellisten TV-ohjelmien nimiä (esimerkiksi: Rakas, sinusta on tullut huutokauppahirviö). Merimiesten eroottinen tanssinumero oli hulvaton.

Tuotannon valaistuksesta vastasi Jaakko Sirainen ja maskeerauksesta Stephanie Korhonen. Puvustuksen suunnittelijaa ei käsiohjelmassa ollut nimetty; useimmilla laulajilla tuntuikin olevan yllään omia siviilivaatteitaan. Pieni orkesteri soitti pätevästi viulisti Kaisa Ruotsalaisen liidaamana. Muina jäseninä olivat viulisti Noora Hirvelä, alttoviulisti Anna Pohjola, sellisti Anna Pulakka ja cembalisti Julia Tamminen.

Solisteille täytyy antaa kiitettävä yleisarvosana. Iida Antola oli aivan loistava Dido näyttelemistä myöten. Hänen tulkintansa kuuluisasta When I am laid in earth -aariasta oli ylimaallisen kaunis ja herkkä. Meri Metsomäellä on kaunisvärinen ääni ja hän teki nappisuorituksen Belindana ym. tehtävissä. Martti Anttila oli ehkä hieman kankeasti näytellyt Aeneas, mutta laulamista ei voi moittia. Muissa tehtävissä olivat Valter Maasalo, ilmeikäs David Hackston ja Edward Ananian-Cooper.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti