perjantai 12. helmikuuta 2016

Vähäeleistä tyylikkyyttä Berliinin Staatsoperissa


11.2.2016 Frank Martinin teos Le vin herbé Staatsoper Berlinissä

Staatskapelle Berlin on parhaillaan kiertueella Japanissa ja Kiinassa Daniel Barenboimin johdolla. Herr Generalmusikdirektor oli ohjelmoinut Staatsoperiin (eli väistötila Schiller Theateriin) kiertueen ajaksi kamarioopperafestivaalin, jossa suurta orkesteria ei tarvita.

Illan ohjelmassa oli Le vin herbé, jonka Sveitsissä syntynyt, mutta elämänsä (1890-1974) viime vuosikymmenet Alankomaissa asunut Frank Martin sävelsi vuosina 1938 ja 1940-41. Martin nimesi teoksensa "maalliseksi oratorioksi", mutta Staatsoperissa oli lavalle pantu aivan täysipainoinen oopperaesitys.

Le vin herbé kertoo tutun Tristanin ja Isolden (Iseut) tarinan. Pidin kovasti Martinin musiikista, josta vastasi pieni orkesteri (2 viulua, 2 alttoviulua, 2 selloa, kontrabasso ja piano) jämeränä johtajanaan Friedemann Layer. Katie Mitchellin ja apulaisensa Joseph W. Alfordin ohjaus vaikutti aluksi vähän tylsältä, tapahtumaköyhältä ja ajoittain staattiselta, mutta kummasti se alkoi sittenkin vetää. Ohjauksen tyylikkäästä vähäeleisyydestä ja rauhallisuudesta syntyi aivan erityinen levollinen ilmapiiri koko esitykseen. Tuotannon dramaturgina oli Katharina Winkler. Kauniin yksinkertaisesta näyttämökuvasta pukuineen vastasi Lizzie Clachan.

Teoksessa oli 12 laulajaa, jotka kaikki tekivät tasaisen varmaa laatutyötä. Suomalaisväriä esitykseen toivat talon solistikuntaan kuuluva Arttu Kataja sekä vierailijana Virpi Räisänen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti