sunnuntai 21. helmikuuta 2016

Taattua Verdiä - konserttiversionakin


20.2.2016 Giuseppe Verdin ooppera Oberto Oper Frankfurtissa

Oberto, Conte di San Bonifacio kuuluu niihin Verdin teoksiin, joita esitetään nykyisin varsin harvoin. Se on säveltäjän ensimmäinen ooppera, joka sai kantaesityksensä Milanon La Scalassa vuonna 1839 (Verdi oli tuolloin 26-vuotias). Esikoisteokseksi Oberto on musiikillisesti todella vaikuttava. Siinä on jo kuultavissa monet Verdin myöhemmille oopperoille tunnusomaisista piirteistä ja kauniita melodioita riittää ihan tuhlattavaksi asti.

Oopperan juonen voi tiivistää Wikipediaa mukaillen vaikkapa näin: Riccardo (Salinguerran kreivi) viettelee Oberton (San Bonifacion kreivi) tyttären Leonoran. Oberto hylkää tyttärensä ja haastaa Riccardon kaksintaisteluun, jossa Oberto itse saa surmansa. Isänsä kuoltua Leonora tekee lopulta itsemurhan. - Erinomaisen hilpeä tarina siis!

Oberto esitettiin Oper Frankfurtissa konserttiversiona. Orkesteri teki Jader Bignaminin johdolla aivan upeaa työtä ja myös kuoro oli erinomaisessa vedossa. Tällaista iskuvoimaa ja linjakkuutta Verdin musiikki juuri kaipaa! Kapellimestari hukkasi pari kertaa yhteisen tahdin laulusolistin kanssa, mutta korjasi tilanteet nopeasti.

Solisteista Kihwan Sim (muistetaan Suomessa Mirjam Helin -laulukilpailun miesten sarjan voittajana v. 2009) oli epätasainen ja vähän samea Oberto. Ylärekisterin kanssa oli jonkin verran ongelmia, mutta enimmäkseen hän lauloi ihan kelvollisesti. Leonoran osan lauloi moitteettomasti ja hienosti tulkiten Maria Agresta. Riccardona esiintyi Sergio Escobar, jolla riitti maneereita ja laulussakin oli paljon moitittavaa. Fraasit hän lopetti usein laiskasti tai epätarkasti. Heti ensimmäisessä aariassaan Escobar päästi todella pitkän ja monipolvisen kukon - moista en muista koskaan ammattinäyttämöllä kuulleeni. Claudia Mahnke oli varma ja asiansa osaava Cuniza. Imeldan pienen roolin lauloi Karen Vuong.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti