torstai 11. helmikuuta 2016

Eksklusiivinen tilaisuus hilpeyden ystäville


10.2.2016 Jacques Offenbachin operetti Salon Pitzelberger Komische Oper Berlinissä

Berliinin Komische Operin Offenbach-festivaalin ohjelmassa oli tämä pienimuotoinen opéra bouffe, jonka alkuperäisen nimen M. Choufleuri restera chez lui le... saksalaiset ovat vääntäneet muotoon Salon Pitzelberger. Teos kantaesitettiin vuonna 1861 Pariisissa, ja itse Napoleon III oli paikalla näytöksessä.

Esitys oli Komische Oper Berlinin näyttämöllä Die schöne Helenan lavasteissa niin, että yleisö istui ylös nostettuun orkesterimonttuun tuoduilla irtotuoleilla. Hauska keksintö, joka loi heti esitykseen intiimin tunnelman. Tunsimme olevamme osa "valittujen joukkoa", sillä lippuja oli myyty vain joitakin kymmeniä ja näytöksiä oli tämä yksi ja ainoa.

Peter Tomek oli sovittanut musiikin ja johti esitystä flyygelin äärestä. Pieneen orkesteriin kuuluivat lisäksi viulu, sello, klarinetti ja fagotti. Ohjelmassa ei mainittu erikseen ohjaajaa, joten dramaturgi Maximilian Hagemeyeriä saamme ilmeisesti syyttää ja kiittää erinomaisesta toteutuksesta ja herkullisesta komiikasta. Italialaisen oopperan parodiointi oli aivan mahtavaa!

Operetin keskeisessä osassa oli palvelija Petermann, jota näytteli erinomaisen tyylikkäästi ja uskottavasti Uwe Schönbeck. Hän on varttuneempi herra, jonka koomikonkyvyt olivat parasta A-luokkaa. Komische Operin oopperastudion nuoret laulajat Nikola Ivanov (Herra "Kukkakaali"), Sheida Damghani (Ernestine) ja Zoe Kissa (Stanislaus) olivat rooleissaan täysillä mukana ja oikein mainioita laulajiakin. Hurmaavasti puetut Madame ja Monsieur Balustrat (Caren van Oijen ja Bruno Balmelli) ponkaisivat lavalle yleisön joukosta.

Nautittavan operetin jälkeen mieleen jäi kysymys: miksi vain yksi esitys? Näytäntö myytiin loppuun jo aikaa sitten, joten menekkiä olisi varmasti ollut useammallekin esitykselle. Vaivaa nähneet esiintyjät olisivat tämän myös ansainneet.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti