maanantai 17. elokuuta 2020

200-vuotisjuhlakonsertti?


16.8.2020 Tommi Hakala, baritoni, Dan Karlström, tenori, Sami Luttinen, basso, Tuomas Pursio, bassobaritoni & Hans-Otto Ehrström, piano Savoy-teatterissa Helsingissä

Neljä kansainvälistä uraa tekevää suomalaista mieslaulajaa järjesti Helsingin Savoy-teatterissa juhlakonsertin nämä jo opiskeluaikoinaan Sibelius-Akatemiassa tutustuneet herrat täyttävät nimittäin jokainen tänä vuonna 50. Tommi Hakala tekee uraa freelancerina, mutta Dan Karlström ja Tuomas Pursio ovat kiinnitettynä Oper Leipzigissa ja Sami Luttinen vaikuttaa Deutsche Oper am Rheinissa.

Sua tervehdin sopi erinomaisesti konsertin aloitukseksi mieskvartetin a cappella -esityksenä (muut numerot kuultiin Hans-Otto Ehrströmin oivallisella pianosäestyksellä). Tommi Hakalan alkujuonnon jälkeen jokainen solisti esitti yksinlaulun, jotka olivat Griegin En dröm (Karlström), Sibeliuksen Illalle (Luttinen), Kuulan Tuijotin tulehen kauan (Pursio) ja O. Merikannon Elämälle (Hakala).

Oopperaakin oli tarjolla, totta kai: Pursio aloitti Filipin Ella giammai m'amò -aarialla ja jatkoi yhdessä Luttisen kanssa Filipin ja Suurinkvisiittorin duetolla. (Nämä olivat sivumennen sanoen hienoinen pettymys minulle.) Karlströmin valinta oli Che gelida manina, jonka perään hän jatkoi Hakalan kanssa La bohème -oopperan toisella numerolla: O Mimì, tu più non torni -duetolla. Luttinen vei kuulijat toisiin tunnelmiin Greminin aarialla Jevgeni Oneginista. Ja osion päätteeksi Hakala kajautti Toreadorin laulun (Votre toast) Carmenista.

Konsertin loppu soljui keveämmissä merkeissä: Pursion Tango Desirée ja Luttisen Kangastus osoittivat, miten muuntautumiskykyisiä oopperalaulajat voivat olla. Kerrassaan mainioita esityksiä! Näihin tangoihin liittyi toinenkin yllätys, kun lavalle nousi nelinkertainen nuorten harmonikansoiton SM-voittaja, itse Raimo Sirkiä! Ja hienosti soi hänen haitarinsa edelleen...

Viimeiset kappaleet olivat musikaaleista (ja yksi elokuvasta). Karlström esitti laulun Guldet blev till sand, joka on Kristina från Duvemåla -musikaalista ja Hakala tunnelmoi klassikolla Sinua, sinua rakastan. Luttisen Ol' Man River oli nappisuoritus ja yksi konsertin parhaita esityksiä. 1930-luvun Roberta-musikaalia ei enää juuri kukaan tunne, mutta Karlströmin laulama Smoke Gets in Your Eyes on jäänyt siitä elämään. Ohjelman päätti South Pacific -musikaalin Some enchanted evening, jonka solistimme lauloivat yhdessä.

Ja tietysti pari ylimääräistäkin saatiin, molemmat operettimusiikkia: Vait' on huulet on Iloisen lesken rakastetuimpia numeroita, ja sen saapui juhlakalujen kanssa esittämään sopraano Reetta Haavisto. Toiseen encoreen saatiin lisää naisvahvistuksia, mm. Anna Danik ja Essi Luttinen. Kappaleena oli Lepakon Brüderlein und Schwesterlein.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti