sunnuntai 6. tammikuuta 2019

Joulu pakettiin Bachin sävelin


6.1.2019 Helsingin Barokkiorkesteri, Vox Cantorum -kamarikuoro ja solistit, joht. Heikki Seppänen Hämeenlinnan kirkossa


Hämeenlinna-Vanajan seurakunnan Bach 333 -juhlavuoden päätös liukui loppiaiselle eli vähän seuraavan vuoden puolelle. Ennen joulua esitettiin J. S. Bachin Jouluoratoriosta kantaatit IIII; orkesterina oli tuolloin Suomalainen barokkiorkesteri (ks. http://oopperaa.blogspot.com/2018/12/joulumielta-bachin-savelin-18.html).

Tässä konsertissa kuultiin oratorion loppuosa eli kantaatit IVVI. Nykyisin, kun kantaatteja ei juurikaan esitetä messujen yhteydessä "oikeina" pyhinä, on tämä yleinen käytäntö: Ensimmäiset kolme kantaattia esitetään yhdessä konsertissa ennen joulua tai joulun aikaan ja loput kolme kantaattia toisena pakettina joulun jälkeen tai loppiaisen aikaan. Aika usein näkee myös sellaista versiota, jossa esitetään kerralla kantaatit IIII ja VI. Kuudennen alussa ja lopussa antavat trumpetit ja patarummut kivasti ytyä, mikä ehkä selittää tämän osan suosiota. Neljäs ja viides kantaatti jäävät siis toisinaan esittämättä kokonaan, joten oli kiva kuulla nekin nyt Hämeenlinnassa.

Kapellimestarina oli tälläkin kertaa seurakunnan johtava kanttori Heikki Seppänen. Vox Cantorum -kuoro oli hyvässä vedossa ja Helsingin Barokkiorkesteri soitti mahdottoman hienosti. Erityiset kehut on annettava konserttimestari Minna Kankaan ja oboisti Eduard Weslyn puhutteleville soolo-osuuksille. Myös Aapo Häkkinen erottui edukseen (sähkö)urkujensa kanssa.

Solistit olivat tällä erää tasokkaammat kuin oratorion aloituksessa joulukuussa. Sopraano-osat lauloi Inka Kinnunen ja altto-osat Wivan Nygård-Fagerudd. Tenorina oli Tuomas Katajala ja bassona Elja Puukko. Eikä tarvitse olla kummoinen velho arvatakseen, miten Katajala loisti tässäkin tehtävässä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti