perjantai 25. tammikuuta 2019

Furrerin uutuudessa musiikki toimi, libretto ja ohjaus heikompia


24.1.2019 Beat Furrerin ooppera Violetter Schnee Staatsoper Unter den Lindenissä Berliinissä

Sveitsissä vuonna 1954 syntynyt, mutta jo pitkään Itävallassa asunut Beat Furrer on tuttu ja suuri nimi nykymusiikin kentällä. Berliinin Staatsoper tilasi häneltä oopperan Violetter Schnee (suom. Violetti lumi), joka sai kantaesityksensä aiemmin tammikuussa. Tämä näkemäni esitys oli tuotannon kolmas.

Rämäkkä alkusoitto sai jopa minut vähän säikähtämään, mutta sen jälkeen musiikista kuoriutui rauhallisen linjakas yleisilme joka tosin välillä tarkoituksellisesti rikottiin. Ilman väliaikaa lähes kaksi tuntia kestänyt teos meni kyllä musiikin puolesta sujuvasti, mutta näyttämötoteutus oli pitkästyttävä. Ohjaaja Claus Guthilla on ollut vaikea tehtävä, sillä oopperan juoni ei tarjoa paljoakaan mahdollisuuksia: Maailmaa on kohdannut katastrofi ja tarinassa seurataan viittä ihmistä, jotka ovat loukussa valtavan lumikaaoksen keskellä. Aika on ikään kuin pysähtynyt ja yleisö saa seurata henkilöiden erilaisia reagointitapoja tilanteeseen. Pakkaa saapuu hämmentämään vieras kuudes ihminen.

Ooppera olisi kaivannut ohjauksen terävöittämistä; nyt kokonaisuus jäi valitettavan hämäräksi. Händl Klausin libretto ei sytyttänyt minua ja koko idea loputtomasta talvesta oli epäuskottava, jopa näinä ilmastonmuutoksen aikoina. Étienne Plussin lavastus oli toteutettu vuoroin nousevalle ja laskevalle näyttämölle ja ajoi hyvin asiansa. Puvustus oli Ursula Kudrnan ja valaistus Olaf Freesen. Projisointeina käytettiin mm. maalaustaidetta; näkyvimpänä Pieter Brueghel vanhemman Metsästäjiä talvimaisemassa (Jagers in de Sneeuw eli The Hunters in the Snow), johon olen kovin tykästynyt.

Esityksen kapellimestarina oli pätevä Matthias Pintscher. Solistit olivat kautta linjan tasokkaita ja heitä kuunteli mielellään: Anna Prohaska (Silvia), Elsa Dreisig (Natascha), Gyula Orendt (Jan), Georg Nigl (Peter), Otto Katzameier (Jacques) ja Martina Gedeck (Tanja). Mukana oli myös kuusi tanssijaa sekä kuorona Vocalconsort Berlinin laulajia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti