lauantai 11. kesäkuuta 2016

Unimaailman pyörteissä


10.6.2016 Bohuslav Martinůn ooppera Juliette Staatsoper im Schiller Theaterissa Berliinissä

Suomessa Martinůn oopperoita ei jostain syystä esitetä. Kansallisoopperassa on nähty vain yksi hänen oopperansa ja sekin vuonna 1953. Onneksi Keski-Euroopassa törmää säännöllisesti miehen teoksiin, sillä niistä löytyy kyllä hienoja kappaleita - kuten esimerkiksi tämä Juliette.

Berliinin Staatsoperin produktion on ohjannut Claus Guth ja lavastanut Alfred Peter. Puvustus on Eva Desseckerin, koreografia Ramses Siglin ja valaistus Olaf Freesen. Paketti oli hyvin yhtenäinen, eli kaikki osat tukivat toisiaan saumattomasti ja kuvasivat mainiosti oopperan surrealistista unimaailmaa. Esitykseen oli rakennettu komiikkaa nokkelilla pienillä oivalluksilla ja toistoilla.

Pääosissa olivat Magdalena Kožená (Juliette) ja Rolando Villazón (Michel). Kožená lauloi puhtaasti ja tyylikkäästi, mutta jotain siitä jäi puuttumaan - vähän ulkokohtainen vaikutelma jäi päällimmäiseksi. Villazónin tenori ei ollut aivan parhaassa iskussaan, sillä korkeat sävelet tuotettiin kovin puristeisesti ja pari kertaa käytiin äänen särkymisen rajalla. Mutta voi pojat sitä näyttelemistä! Villazón oli lavalla aivan uskomattoman hieno! Voisin ihan kirkkain silmin väittää, etten ole koko oopperaharrastukseni aikana nähnyt laulajalta näin huikeaa suoritusta. Bravo!

Muissa tärkeissä rooleissa nähtiin Richard Croft, Arttu Kataja, Wolfgang Schöne ja Jan Martiník. Pienemmissä osissa olivat Thomas Lichtenecker, Elsa Dreisig, Adriane Queiroz, Natalia Skrycka ja Florian Hoffmann. Mukana teoksessa oli myös kuusi tanssijaa ja naiskuoro.

Kapellimestari Daniel Barenboim teki Staatskapellensa kanssa mahtavaa työtä. Näin ollen illasta tuli myös musiikillisesti - jos ei nyt ihan unohtumaton, niin ainakin erinomainen. Maestro toi tapansa mukaan esityksen jälkeen koko orkesterin näyttämölle vastaanottamaan ansaitut suosionosoitukset.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti