sunnuntai 14. kesäkuuta 2015

Wienin Filharmonikot Helsingissä


13.6.2015 Wiener Philharmoniker, joht. Franz Welser-Möst Musiikkitalossa Helsingissä

Wienin Filharmonikot vierailivat Helsingissä helmikuussa 2012, jolloin Sakari Oramo hälytettiin johtajaksi korvaamaan Lorin Maazel. Nyt orkesteri saapui Musiikkitaloon uudelleen osana kiertuettaan. Johtajana oli Franz Welser-Möst, joka jätti viime vuonna ovet paukkuen Wienin valtionoopperan Generalmusikdirektorin pestin. Welser-Möst jatkaa kuitenkin yhteistyötään Wienin filharmonikkojen kanssa ja johtaa vierailijana myös Staatsoperissa.

Helsingin konsertin avausnumeroksi oli valittu rohkeasti Sibeliuksen Lemminkäinen. Tämän tasoisella orkesterilla riittää kyllä kanttia tulla soittamaan Sibeliusta suomalaisille, mutta valinnan voi ajatella vain liittyvän säveltäjän juhlavuoteen. Wieniläiset tarjosivat Lemminkäisestä erikoisen tulkinnan, joka monissa yksityiskohdissa ja korostuksissa poikkesi suomalaisesta esitystraditiosta (jos sellaista nyt onkaan, mutta kovin samantyyppisiä ratkaisuja meikäläiset kapellimestarit tuntuvat suoltavan). Vaskien osuudet olivat puhtaita ja ytimekkäitä ja jouset maalailivat wagneriaanisia linjoja. Puupuhaltimet hukkuivat ajoittain muun möykän alle, joten tarkempaa balansointia olisi kapellimestarilta toivonut.

Myös vuonna 2012 wieniläiset soittivat Helsingissä Sibeliusta, mistä monet nurisivat - meillä kun nuo sinfoniat tunnetaan, niin olisivat nyt soittaneet ominta ohjelmistoaan! Tällä kertaa toiveeseen vastattiin väliajan jälkeen. Schubertin kolmas sinfonia soi sävykkäästi ja ilmavasti, niin kuin vain Wienin Filharmonikot osaavat. Jousiston sointi oli aivan hivelevän kaunista kuultavaa. Päätösnumerona olleessa Beethovenin Leonore-alkusoitossa (nro 3) orkesteri pääsi esittelemään myös temperamenttiaan ja soittajien kokemusta oopperan parissa.

Ylimääräisinä kuultiin Straussien musiikkia: Johann nuoremman Kuss-Walzer ja Josefin Polka-schnell For Ever. Hauska ja kepeä lopetus, ja tämänkin musiikin parissa orkesteri oli - luonnollisesti - kuin kotonaan. Eikä heitä tuntunut suomalaisten innokas yskimiskuorokaan haitanneen...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti