lauantai 6. kesäkuuta 2015

Upea Cardillac Tallinnassa


6.6.2015 Paul Hindemithin ooppera Cardillac Estonia-teatterissa Tallinnassa

Piti lähteä parin päivän retkelle Tallinnaan ihan Rahvusooper Estonian tarjonnan vuoksi. Perillä huomasin, että moni muukin oli tainnut saada saman idean – katsomossa oli näet varsin paljon suomalaisia mukaan lukien muutama tunnettu alan ammattilainen.

Eikä meidän tarvinnut pettyä, sillä parituntinen Hindemithin musiikin parissa oli aivan erinomainen. Olen nähnyt Estoniassa kymmenkunta esitystä ja tämä oli niistä ilman muuta tasokkain. Olen suhtautunut Vilppu Kiljusen ohjauksiin (mm. takavuosien Naamiohuvit-floppi Kansallisoopperassa) usein kriittisesti, mutta nyt en oikeastaan löytänyt valittamisen sijaa (voi mikä harmi!). Mainiota työtä, kuten myös Kimmo Viskarin lavastus.

Heti teoksen aloitus oli vaikuttava, kun naamioidut kuorolaiset kurkistelivat lavasteiden luukuista ja Hindemithin ilmaisuvoimainen musiikki pauhasi Vello Pähnin johdolla. Ooppera kertoo E. T. A. Hoffmannin novelliin perustuvan tarinan kultaseppä Cardillacista, joka ei kykene luopumaan töistään vaan päätyy murhaamaan asiakkaansa saadakseen luomuksensa takaisin. Cardillacin hulluus kulminoituu kultaiseen jumalaan, jota hän rakentaa verstaassaan. Parin juonenkäänteen jälkeen paha saa tietysti palkkansa ja Cardillac kuolee oopperan lopussa.

Baritoni Rauno Elp oli Cardillacin roolissa aivan mainio. Hän eläytyi ja eli vahvasti ja todellakin oli jumalaansa palvova hullu kultaseppä. Jyrki Anttila vieraili Upseerin osassa ja vakuutti sekä laulullaan että näyttelemisellään. Anttilan roolista Hindemith oli kirjoittanut kaikkein vaativimman ja raskaimman, mutta mainiosti Jyrki sen klaarasi. Cardillacin tyttären osan lauloi yhdysvaltalainen sopraano Tamara Gallo, joka jätti varsin tasapaksun ja sävyttömän vaikutelman. Kontrasti esim. Jyrki Anttilaan oli duettokohtauksissa melkoinen. Suomessa Anita Välkin johdolla opiskellut Heli Veskus lauloi kauniisti ja sielukkaasti osansa ylhäisenä ladyna. Pienemmissä osissa kuultiin ihan käyviä suorituksia lukuun ottamatta romanialaista tenori Sergiu Saplacania, jonka ääni ei pysynyt Kavaljeerina kontrollissa ja epäpuhtauksiakin esiintyi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti