lauantai 3. syyskuuta 2016

Odysseuksen kotiinpaluu


3.9.2016 Claudio Monteverdin ooppera Il ritorno d'Ulisse in patria Helsingin Konservatorion konserttisalissa

Helsingin Konservatorion konserttisalissa Helsingin Ruoholahdessa esitettiin viime vuonna Monteverdin L'Orfeo. Se sai nyt jatkoa säveltäjän vuonna 1640 kantaesitetystä teoksesta Il ritorno d'Ulisse in patria (suom. Odysseuksen kotiinpaluu). Vieläköhän se kolmas, eli Poppean kruunaus olisi luvassa myöhemmin?

On perin merkillistä, että Odysseuksen kotiinpaluuta ei ole esitetty Suomessa aiemmin! Itse näin oopperan muutama vuosi sitten Berliinissä ja tykästyin sen musiikkiin kovasti. Tässä Helsingin produktiossa Edward Ananian-Cooper johti (ainakin pääosin) opiskelijoista koottua parikymmenhenkistä orkesteria. Musiikki oli hyvin värikästä, sillä yhtyeeseen kuuluivat urkujen ja cembalon sekä tavanomaisimpien barokkijousien ja -puhaltimien lisäksi regaali, arkkiluuttu, barokkikitara, teorbi, arpa dobbia (tosin ei tässä näkemässäni esityksessä), lirone, dulcian, sinkki ja kampiliira. Hienoa oli soitanto, vaikka sinkin ja trumpetin soittajien epäpuhtaudet vihloivatkin korvaa useaan otteeseen.

Oopperan oli ohjannut Ville Saukkonen. Olen nähnyt muutamia kymmeniä hänen ohjauksiaan, ja tämä kiilasi kyllä ihan kärkipäähän. Mahdottoman hieno ja mietitty toteutus, jossa pelkistettyä näyttämökuvaa ja tyyliteltyjä lavatapahtumia kuvitettiin oivaltavasti. Laura Humppilan ja Physical Opera -ryhmän tanssijoiden koreografia oli tässä keskeisessä roolissa. Carita Elkon projisoinnit hyödynsivät mm. sotakuvastoa ja valot oli suunnitellut Eero Alava. Hanna Hakkaraisen puvut olivat hyvin tyylikkäitä ja Annukka Ollilan maskeeraus oli olennainen osa mm. jumalten ulkoasua.

Esityksen laulusolistit olivat pääsääntöisesti erinomaisia. Suurimmissa tehtävissä olivat Juho Punkeri (Odysseus) ja Katariina Heikkilä (Penelope). Heidän poikansa Telemakhosin roolin esitti Jarno Lehtola. Jumalpoppoon vahvoja laulajia olivat Meri Metsomäki (Minerva), Erik Rousi (Neptunus), Juha-Pekka Mitjonen (Jupiter) ja Satu Strömberg (Juno). Muissa rooleissa olivat mm. Elisabet Petsalo (Eurykleia), Tero Halonen (Eumaios), Jarkko Salminen (Antinos), David Hackston (Pisandros), Kalle Virtanen (Anfinomos) ja Mikko Sateila (Iro).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti