maanantai 7. joulukuuta 2015

Itsenäisyyspäivän juhlakonsertti


6.12.2015 Radion sinfoniaorkesteri, joht. Hannu Lintu, sol. Anne Sofie von Otter Musiikkitalossa Helsingissä

Konsertti alkoi Aulis Sallisen Sinfonialla nro 8 "Autumnal Fragments". Teos on mielenkiintoinen kokoelma fragmentteja, jotka Sallinen jollain ihmeen keinolla punoo yhteen ihan järkeväksi ja jänteväksi, koossa pysyväksi ja melkeinpä sinfoniseksi kokonaisuudeksi. Lintu johti hyvin tarkasti ja tuntui olevan teoksen kanssa kuin kotonaan.

Seuraavaksi kuultiin seitsemän Sibeliuksen laulua, joihin Sallinen oli tehnyt uuden orkestraation Ylen tilauksesta. Laulut olivat Jägargossen, Hennes budskap, De bägge rosorna, Sippan, Men min fågel märks dock icke, Kyssens hopp ja Under strandens granar. Solistina ollut mezzosopraano Anne Sofie von Otter teki tällä kertaa vähän vaisun tai voimattoman vaikutelman. Teknisesti hän kyllä hallitsi hommansa, mutta jotenkin useiden runojen sisältö ja tunnelma ei vaan välittynyt minulle saakka. Ehkä vuodetkin alkavat jo hieman kuulua hänen äänessään. Kaunista ja raikasta von Otterin laulu on edelleen, mutta ehkä siinä ei enää ole ihan sellaista lumovoimaa kuin takavuosina. Epäilin ennakkoon joidenkin herkkien miniatyyrikappaleiden orkestroinnin mielekkyyttä, mutta kyllä Sallisen kynänjälki oli erinomaista. Paikalla ollut säveltäjä sai tästäkin ansaitut aplodit.

Väliajan jälkeen kuultiin aivan uutta musiikkia, kun vuorossa oli Sebastian Fagerlundin Stonework. Kappale sai kantaesityksensä Bergenissä vasta marraskuun lopulla. Korviin koskeneen alun jälkeen teoksesta muodostui kiinnostava ja oudosti kiehtovakin paketti. Kyllä tämän voisi uudelleenkin kuunnella - kiva että Lintu oli valinnut itsenäisyyspäivän konsertin ohjelmaan muutakin kuin iänikuista Sibeliusta.

Lopuksi saimme kuitenkin - yllätys, yllätys - lisäannoksen Sibeliusta. Tapiola soi huomattavan selkeänä, jopa erittelevänä - eikä sellaisena usvaisena sävelpuurona kuin usein olen sitä kuullut. Päätösnumerona oli itseoikeutetusti Finlandia, jonka vauhdikkaassa tulkinnassa Lintu teki joitain epätavanomaisia korostuksia ja pieniä tempomuutoksia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti