sunnuntai 16. elokuuta 2015

Kansanoopperaa Anjalassa


15.8.2015 Jouni Sjöblomin kansanooppera Kustaan sota 1788-1790 Anjalan kartanon jokinäyttämöllä Kouvolassa

Kouvolalaisen säveltäjä Jouni Sjöblomin kynästä syntynyt Kustaan sota 1788-1790 sai kantaesityksensä 14.8.2015 Anjalan kartanon pihapiiriin rakennetulla uudella jokinäyttämöllä. Pääsin katsomaan toisen esityksen tästä teoksesta, jonka tekijä on nimennyt "kansanoopperaksi".

Teos kertoi vuosien 1789 ja 1790 tapahtumista lähiseudulla: kansan elämästä, sotatoimista ja sodan tuhoista Kouvolan kylässä, Kustaa III:n haavoittumisesta, majoittumisesta Valkealan pappilaan sekä pakenemisesta sieltä, ruotusotamiesten elämästä, Värälän rauhasta, kansan juhlimisesta ja kiitoksesta Luojalle.

Sjöblom oli säveltänyt helposti sulatettavaa, kansanmusiikkiperinteeseen nojaavaa, mutta ajoittain melko mitäänsanomatonta ja itseään toistavaa musiikkia. Hän johti itse pientä orkesteria ja säesti klavikordilla sotatuomari Ekmanin arkkiveisumaiset kertojaosuudet. Libretto oli harrastelijamainen ja paikoin kömpelö, mutta ajoi ehkä asiansa tämän tyyppisessä teoksessa. Piia Kleimolan ohjaus tarjosi mukavasti katseltavaa, mutta monissa kohtauksissa kuorolaiset vain seisoivat tylsästi lavalla paikoillaan. Näyttämön takaseinän avaaminen toi jokimaiseman tapahtumien hienoksi taustaksi. Seija Kiurun suunnittelemaan puvustukseen oli panostettu kiitettävästi, ja se oli yksi esityksen valopilkuista.

Kylän väki ja sotilaat oli koottu useista lähiseudun kuoroista. Suoritukset olivat kohtalaisia, joskin äänentoisto oli ongelmallinen: katosta roikkuvat mikrofonit eivät aina meinanneet napata ääntä riittävästi. Myös orkesterin soitto kuului teoksen alussa aivan liian hiljaisena. Solisteille en voi juurikaan kehuja jakaa; ainoastaan Annin roolin laulanut Verna Sydänmaanlakka hallitsi hommansa. Esimerkiksi sotatuomari Ekmanin eli Antero Raanojan epävireistä laulua oli ikävää kuunnella. Pekka Penttilä oli suunnitellut teokseen useita tansseja, jotka kuusankoskelainen Tanhuseura Kasareikka esitti. Erikseen on vielä mainittava Viksvaltter, joka esitti tyynesti osansa Kustaa III:n hevosena.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti