Kunnon satsaus lastenoopperaan
5.5.2017 Jaakko Kuusiston ooppera Koirien Kalevala Kuopion kaupunginteatterissa
Savonlinnan Oopperajuhlien tilaamaa Koirien Kalevala -oopperaa esitettiin täysille katsomoille kesinä 2004, 2005 ja 2007. Tämän jälkeen teos on päässyt lavalle ainakin Oulussa vuonna 2009 ja Naantalissa vuonna 2010. Itse en ole aiemmin vaivautunut tätä oopperaa katsomaan, mutta nyt tuli tilaisuus korjata puute Kuopiossa, jossa huhti-toukokuun esitykset ovat myös myyneet erittäin hyvin. Teosta on usein kutsuttu lastenoopperaksi, mikä saattaa turhaan karkottaa varttuneempaa yleisöä. Kyllä tämä reilun tunnin pläjäys toimii aikuisikään ehtineellekin oikein hyvin!
Paikallisen kaupunginteatterin, Savonia-ammattikorkeakoulun ja Kuopion konservatorion yhteistuotannossa lähes kaikki esiintyjät ja orkesterin jäsenet olivat opiskelijoita. Kapellimestarina toimi Rauno Tikkanen. Virpi Rautsialan ansiokas ohjaus ei sortunut ns. lastenoopperoiden perisyntiin eli yleisön aliarvioimiseen, vaan oli monitasoinen, älyllisiäkin virikkeitä tarjoava, nokkela ja toimiva. Tapahtumia ja visuaalisuutta oli paljon, jotta pienempienkin katsojien mielenkiinto pysyi yllä. Mukana oli lavalla hortoillut Herra Hakkarainen, tanssijoita ja orkesterimontun molempiin päihin jaettu kuoro. Riitta Röpelinen oli suunnitellut hauskan puvustuksen ja Tarja Väätäinen yllättävän monipuolisen lavastuksen.
Jaakko Kuusiston musiikki toimi erinomaisesti kohtausten osana sisältäen monia hauskoja lainoja tai viittauksia. Sami Parkkisen libretto oli myös mainio - erityiskiitos siitä, että Kalevalan vanhahtavaa kieltä ja nykylapsille "outoja" sanoja oli otettu jonkin verran mukaan. Solisteista Väinämöisen roolin tehnyt Henri Tikkanen oli omaa luokkaansa. Tämä ei tietysti ole ihmekään, sillä hän opiskelee Sibelius-Akatemiassa ja omaa jo kokemusta esiintymislavoilta. Muista laulusolisteista parhaimman vaikutuksen tekivät Johanna Nylund Lemminkäisen äitinä ja Jukka Onttonen Ilmarisena. Vertti Aittola oli aivan mainio näyttelijä osassaan Lemminkäisenä, joka toimi tarinan kertojakissana.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti