lauantai 21. tammikuuta 2017

Loistava Rikhard III on ohjaajan taidonnäyte


21.1.2017 William Shakespearen näytelmä Rikhard III Kansallisteatterissa Helsingissä

Suunnittelin meneväni katsomaan Kansallisteatterin uuden Rikhard III:n jo joulukuussa, mutta yhteensattumien vuoksi jouduin siirtämään käynnin tänne tammikuun lopulle. Mutta hyvää kannatti odottaa! Pidin ensinnäkin Jussi Nikkilän ohjauksesta kuin hullu puurosta. Se tavoitti aivan erinomaisesti Shakespearen karmean kuningasnäytelmän synkeät sävyt, mutta huumoria oli annosteltu mukaan hienovaraisesti. Willensaunan pienen ja intiimin tilan mahdollisuudet oli hyödynnetty mainiosti, tästä kiitos myös Katri Renton lavastukselle ja Pietu Pietiäisen valosuunnittelulle.

Esityksessä käytettiin miellyttävänä lisänä musiikkia, josta vastasi pääasiassa monitaitoinen (sello, luuttu, lyömäsoittimet, nokkahuilu ja laulu) Mila Laine. Näyttelijäsuorituksista pidin myös, erityisesti Kristo Salminen oli vaikuttava Rikhard. Muut näyttelijät (mm. Milka Ahlroth, Heikki Pitkänen, Antti Pääkkönen ja Juha Varis) esittivät kukin taidolla useita henkilöitä. Erityisesti Pääkkönen oli huikean hyvä Margareeta manatessaan kirouksiaan. Lady Annan roolissa vieraili nuori brittiläinen Alistair Toovey, joka oli pienessä roolissaan aivan ilmiömäinen. Uskomaton eläytyminen ja ilmeet! Myös Salminen vaihtoi kielen englanniksi yhden kohtauksen ajaksi Annaa liehitellessään.

2 kommenttia:

 1. Muistan nähneeni Kansallisteatterissa Richard III -esityksen, kas vain, kaiketi jo pari vuosikymmentä sitten, jossa ehdin nähdä sittemmin edesmenneen akateemikko Eeva-Kaarina Volasen sivuosassa. Mutta mitäs pienistä osista, edesmennyt Marita Nordberg lienee tunnetuin Uuno Turhapuron anoppina, mutta kyllä hän Kansallisteatterista jäi mieleen valtaisalla karismallaan Tsehovin Kolmen Sisaren palvelijattaren roolissa suuremmassa määrin kuin pääsosien esittäjät.

  Musiikki tuppaa varastamaan koko show`n, kun siitä pidän.

  Jos blogisti muuten käy keväällä Turun puolessa, voin mahdollisesti kertoa esityksestä reaaliajassa mielipiteeni morjenstaen väliajalla, olen sähköpostitse tavoitettavissa:

  soavemusica@gmail.com

  VastaaPoista
 2. Kiitos viestistäsi. Tulen kevään aikana käymään Turussa ainakin parin oopperan merkeissä (Die Kalewainen in Pochjola ja Logicomix - Sarjakuvaooppera).

  VastaaPoista