keskiviikko 24. elokuuta 2016

Liediä ja elokuvaa


23.8.2016 Florian Boesch, baritoni & Malcolm Martineau, piano Sellosalissa Espoossa

Helsingin juhlaviikkojen toiminnanjohtaja Topi Lehtipuu on monessa yhteydessä ideoinut ja toivonut eri taidemuotojen vuoropuhelua ja yhdistämistä. Tämän vuoden festivaalin ohjelmassa ajatusta toteutettiin käytännössä mm. tällä konsertilla, jossa yhdistettiin lied-musiikkia ja elokuvaa.

Itävaltalainen bassobaritoni Florian Boesch lauloi kaikkiaan 18 laulua Schubertilta, Wolfilta, R. Straussilta, Brahmsilta, Schumannilta ja Mahlerilta. Pianistina toimi skotlantilainen Malcolm Martineau. Boesch esitteli kappaleiden sisällön lyhyillä juonnoilla ja laulujen aikana valkokankaalla näytettiin katkelmia suomalaisista elokuvista.

Filminäytteet oli valinnut ja koostanut Toni Puurtinen. Suurin osa elokuvista oli klassikoita, mm. Mikko Niskasta, Edvin Lainetta, Toivo Särkkää, Aki ja Mika Kaurismäkeä, Jörn Donneria, Risto Jarvaa, Teuvo Tuliota, Matti Kassilaa, Risto Orkoa ja Valentin Vaalaa. 2000-luvun filmejä edustivat ainoastaan Miika Soinin Thomas ja Klaus Härön Postia pappi Jaakobille.

Suhtauduin ennakkoon hieman epäillen tällaiseen konseptiin, mutta ihan mielenkiintoista vuoropuhelua laulujen tekstien ja elokuvanäytteiden välille syntyi. Aina en ihan ymmärtänyt haettua yhteyttä, esim. rannalla tapahtuneen kisailun ja Schubertin An die Musik -kappaleen välillä. Muutaman laulun kohdalla musiikin ja filmin ajoitus tai synkronointi ei onnistunut ihan optimaalisesti. Mutta Boeschin ja Martineaun hienoa lied-taidetta oli ilo kuunnella - harkittua sanottavaa, rauhallisesti ja tasapainoisesti esitettynä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti