sunnuntai 13. joulukuuta 2015

Vaikuttava Saul-oratorio


13.12.2015 Oopperan leffabrunssi: Georg Friedrich Händelin oratorio Saul Kansallisoopperassa Helsingissä

Kansallisooppera ja Yleisradio tarjoavat pari kertaa kaudessa maksuttomia oopperaesityksiä suurelta valkokankaalta Alminsalissa. Nyt oli vuorossa Händelin Saul-oratorio, joka lähetettiin samaan aikaan myös Yle:n Teema-kanavalla.

Saul on Glyndebourne Opera Festivalin kesän 2015 menestystuotanto, jonka on ohjannut Komische Oper Berlinistä tuttu Barrie Kosky. Oratorio oli toteutettu vaikuttavaksi ja visuaalisestikin tyylikkääksi näyttämöversioksi, josta ei puuttunut dramatiikkaa ja karmivuuttakaan. Tärkeimmissä rooleissa lauloivat pätevästi Christopher Purves (Saul), Iestyn Davies (David), Lucy Crowe (Merab), Sophie Bevan (Michal) ja Paul Appleby (Jonathan). Orchestra of the Age of Enlightementia johti Ivor Bolton. Esityksessä oli isossa roolissa myös The Glyndebourne Chorus ja joukko tanssijoita.

Ennen kolmituntisen esityksen alkua oli mukava johdanto: Juhani Koivisto kertoi lyhyesti Saulin juonen ja Tuuli Lindeberg esitti Hans-Otto Ehrströmin pianosäestyksellä teoksesta aarian Capricious Man. Tämän jälkeen Lindeberg, Anssi Mattila ja Matias Häkkinen keskustelivat Koiviston johdolla mm. oratorion ja oopperan eroista, vanhan musiikin luonteesta ja esityskäytännöistä sekä tietysti vähän Händelistä ja tästä Saulistakin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti