sunnuntai 20. maaliskuuta 2016

Vaatimaton operetti-ilta Turussa


19.3.2016 Johann Strauss nuoremman operetti Wieniläisverta (Wiener Blut) Domino-teatterissa Turussa

Straussin Wieniläisverta-operetti on turkulaisen Linnateatterin ja Helsingin Aleksanterin teatterin yhteistuotanto. Näkemäni esitys Turussa oli viimeinen neljästä; seuraavaksi vuorossa on kolme esitystä Helsingissä ja tämän jälkeen vielä pieni maakuntakierros.

Operetin oli ohjannut Jukka Saarman, joka vastasi myös lavastuksesta yhdessä Tarja Nevalaisen kanssa. Puvustus oli samoin Nevalaisen, koreografia Aita Vuolannon ja valot oli suunnitellut Esa Näykki.

Saarmanin ohjaus toi mieleen maalaiskuntien kesäteatterit ja niiden innostuneet harrastajavoimat. Tämä tarkoittaa (kaikella ystävyydellä), että olisi ohjaajaksi voinut ammattilaisenkin rekrytoida. Pientä orkesteria (2 viulua, sello, basso, huilu ja piano) johti sinänsä ansiokkaasti Janne Hovi, mutta melko aneemiselta soitto kuulosti - varsinkin kun sähköpianon ääntä vielä voimistettiin niin, että se paikoin peitti kaikki muut soittimet. Turun oopperakuoron jäsenet esiintyivät toisessa ja kolmannessa näytöksessä juhlakansana.

Ohjaaja-lavastaja Saarman ehti myös tenorisolistiksi Kreivin osaan. Hänen puolisonsa Kreivittären roolissa nähtiin Essi Luttinen. Tanssijatar Franzi oli Riikka Sirén, ministeriä esitti Jarmo Mäkinen, kamaripalvelija Josef oli Ville Salonen ja midinetti Pepinä valloitti Mia Heikkinen. Solistit selvittivät osansa suurin piirtein kunnialla, muutamia pieniä virheitä ei ehkä kannata laskea. Harmillisempaa oli se, että Salonen unohti esityksen alussa numeronsa sanat. Poikkeuksen solistien tasossa teki Mäkinen, jolle ei laulun lahjoja ole suuremmin suotu. Käsittämätön valinta operettirooliin! Laulajien sähköistä vahvistamista moitin myös - tai ainakin miksausta, joka ei aina ollut kohdallaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti