sunnuntai 4. lokakuuta 2015

Maisteri in spe


3.10.2015 Jonas Rannilan kuoronjohdon maisterintutkintokonsertti Musiikkitalossa Helsingissä

Musiikkitalon Camerata-sali tuli - ehkä yllättäen - melko täyteen, kun luvassa oli kuoropainotteista musiikkia Jonas Rannilan johtamana. Olen seurannut Rannilan edesottamuksia ja uraa aina Cantores Minores -ajoista saakka, ja oli jotenkin hienoa olla todistamassa hänen upeaa onnistumistaan ja osaamistaan maisterintutkintokonsertissa. Sibelius-Akatemian Vokaaliyhtye soi hänen johdossaan puhtaasti ja kautta linjan taidokkaasti.

Konsertti alkoi renessanssin vokaalipolyfonialla: Giovanni Pierluigi da Palestrinan Iubilate Deo, Motectus octo vocibus soi hivelevän kauniina ja hyvää tekevänä laulukylpynä. Sen perään kuulimme J. S. Bachin Messu A-duurin (BWV 234). Pakkohan ohjelmassa oli Bachia olla - kun tiedän että hän on Rannilallekin Mestari. Messun esitys osoitti, kuinka Rannila hallitsee varsin vaivattomasti suuremmankin teoksen ja orkesterin, joka tosin oli tässä vain yhdeksänhenkinen. Laulusolisteina saimme nauttia Hedvig Pauligista, Teppo Lampelasta ja Sampo Haapaniemestä. Pienemmissä solistisissa osuuksissa lauloivat Sibelius-Akatemian Vokaaliyhtyeen jäsenet.

Väliajan jälkeen seurasi toinen kappale renessanssin ajalta: Giovanni Gabrielin Jubilate Deo. Ja kylläpä soikin hienosti! Päätösnumerona kuulimme Sofia Gubaidulinan Sonnengesangin vuodelta 1997 Franciscus Assisilaisen tekstiin. Näytti se nykymusiikkikin Rannilalta taipuvan, vaikka teos on täynnä erikoisia taitteita ja tarkkana sai partituurin kanssa varmasti olla. Erityismaininnan ansaitsee tärkeän sello-osuuden soittanut Jonathan Roozeman.

Ylimääräisenä laulettiin Sibeliuksen Finlandia ja halukkaat yleisöstäkin pääsivät lavalle osallistumaan. Tässä vaiheessa ei silmä enää pysynyt kuivana...

Aivan upea kokonaisuus, jota kelpaa muistella pitkään. Kiitokset ja onnea tulevalle maisterille!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti