perjantai 25. syyskuuta 2015

Leonardo Vincin barokkiharvinaisuus


24.9.2015 Leonardo Vincin ooppera Catone in Utica Theater an der Wienissä

Illan ohjelmana oli konserttiversio Leonardo Vincin (1690-1730) oopperasta Catone in Utica. [Herraa ei pidä sekoittaa renessanssin yleisnero Leonardo da Vinciin (1452-1519).]

Vinci oli italialainen barokkiajan säveltäjä, jonka tuotantoon kuuluu mm. vajaat 40 oopperaa. Catone in Utica vuodelta 1728 ei ehkä pärjää melodioiden rikkaudessa ja musiikin säihkeessä Händelille ym. barokin mestareille, mutta oikein mukavaa kuunneltavaa se oli. Orkesterina oli takuuvarma Il pomo d'oro, jota johti huikean energisellä otteella nuori venäläinen Maxim Emelyanychev. Hän korvasi kapellimestarina alun perin ilmoitetun Riccardo Minasin.

Catone in Utica on varsinaista kontratenorien juhlaa: oopperan kuudesta roolista neljä edusti tätä fakkia. Cesarena loisti Franco Fagioli, jonka suvereeni taito ja tavattoman kaunis ääni kirvoittivat yleisöstä mahtavia suosionosoituksia. Fagioli näytti, kuinka konserttiversiossakin voi eläytyä rooliin ja esittää sen aivan täysipainoisesti. Arbacen osan laulanut Max Emanuel Cencic valloitti teknisellä varmuudellaan ja lämpimän sielukkaalla tulkinnallaan. Emilian roolissa kuultu Vince Yi oli raikas ja hienosti eläytyvä nouseva kyky. Muissa osissa lauloivat Juan Sancho (Catone), Ray Chenez (Marzia) ja Martin Mitterrutzner (Fulvio).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti