torstai 17. toukokuuta 2018

Urkuvelho vanhan musiikin parissa


16.5.2018 Kalevi Kiviniemi, urut Mukkulan kirkossa Lahdessa

Lahden Mukkulan kirkossa on Suomessa ainutlaatuiset, 15-äänikertaiset renessanssityyliset urut. Niiden äänityksen esikuvana käytettiin Suomen vanhinta säilynyttä urkusoitinta, ns. Nauvon positiivia, 1660-luvulta.

Kalevi Kiviniemi oli valinnut konserttinsa ohjelmiston tälle soittimelle sopivaksi. Olipa piristävää kuulla mm. ranskalaisromantiikan spesialistina tunnetun maestron soittavan vanhaa musiikkia - tämä juuri oli se syy, mikä sai minut ylipäänsä lähtemään Lahteen. Kiviniemi osoitti (odotetusti!) olevansa tällaisenkin ohjelmiston parissa aivan kotonaan ja hallitsi tyylit suvereenisti.

Konsertin ohjelma oli tämän näköinen:
Claude Gervaise: Suite de Bransles
Anon.: Estampie
Martin Peersson: The Fall of the Leafe
Anon.: Passacaglia
Girolamo Cavazzoni: Kyrie (teoksesta Messa degli Apostoli)
Gregorio Allegri: Miserere
Michel Corrette: Satakielen laulu (Le Rossignol)
Claude Balbastre: Riemuitsevat paimenet
Wolfgang Amadeus Mozart: Adagio C-duuri 

Johann Kuhnau: Biblische Sonate Nr. 1
Domenico Zipoli: Offertoire
Thomas P. Ryder: Ukkosmyrsky (The Thunder Storm)

 
Minuun suurimman vaikutuksen teki Kuhnaun väkevä sävellys. (Herra Kuhnauhan toimi J. S. Bachin edeltäjänä Leipzigin Thomaskantorina). Ryderin kappaleessa käytettiin tallenteelta soitettuja lintujen ääniä ja myrskytehosteita. Ohjelma päättyi Kiviniemen upeaan ja monipolviseen improvisaatioon. Ennen konserttia oli muuten kiva esittelytilaisuus, jossa näytettiin filmikooste urkurimme esiintymispaikoista ja ohjelmistosta. Lisäksi Kiviniemi jutteli mukavia ja vastaili yleisön kysymyksiin. Huolestuttavaa oli se, että hän vähän vihjaili konsertoinnin lopettamisesta - vaikka on vasta 60-vuotias. Täytyy ilmeisesti käydä ahkerammin vielä tulossa olevilla keikoilla...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti