perjantai 18. toukokuuta 2018

Omituinen energiasoppa


18.5.2018 Mikko Heleniuksen ooppera Maamme energia Savoy-teatterissa Helsingissä

Nyt on blogisti vaikean tehtävän edessä. Aika harvoin nimittäin osuu kohdalle sellaisia esityksiä, joista ei syntyisi mielipiteitä hyvinkin nopeasti - mutta Mikko Heleniuksen säveltämä Maamme energia -ooppera osoittautui sellaiseksi. Olin esityksen jälkeen hieman pöllämystynyt, ja piti oikein koota ajatuksiaan tovi ennen tämän kirjoittamista.

Oopperan taustavoimana vaikutti Lähienergialiitto ja teoksella oli tästä johtuen selvä missio. Ilta alkoi Pekka Haaviston pitkähköllä tarinoinnilla ja muistelulla - energia-aiheen ympäriltä tietenkin. Itse oopperan libretto on Rosa Meriläisen kynästä. Hän on hyödyntänyt vuonna 2015 julkaistua Maamme energia -kirjaa, joka on kymmenen professorin kirjoittama artikkelikokoelma. Kuivakkaasta aiheesta ja sisällöstä - energiapolitiikasta - oli saatu irti paljon, huumoria unohtamatta. Oma suosikkini oli Suomi-neidolle syntyvän lapsen nimitaistelu: "Jos se on tyttö, se on Rosa. Jos se on poika, se on Tom. RosaTom, RosaTom, RosaTom!" Ooppera keskeytyi pari kertaa lyhyeen debattiin, jossa vastakkain olivat Ville Niinistö ja Harri Jaskari. Yllättävän samanmielisiä miehet olivat energia-asioissa - olisipa ollut ärhäkämpi ja eripuraisempi pari lavalla.

Ville Saukkosen ohjaus jätti tällä kertaa minut vähän kylmäksi. Ehkä olin mielessäni herkutellut jo valmiiksi kaikilla villeillä ideoilla ja revittelyllä, mitä ohjaus saattaisi tarjota. Taina Relanderin lavastus oli melko viitteellinen, mutta puvuissa oli pari valopilkkua. Mikko Helenius johti itse esitystä kosketinsoittimien äärestä. Muun orkesterin muodostivat kaksi viulua, alttoviulu, sello ja muutama lyömäsoitin. Musiikkia pidän ihan onnistuneena; siinä oli useita hyviä teemoja ja kantavia jaksoja. Viimeisen osan Patriottico ma non troppo meni kyllä tuon ma non troppon osalta metsään että kahahti, kun esitys päättyi yhdessä laulettuun Maamme-lauluun. Laulusolistit Reetta Ristimäki, Ann-Marie Heino, Petri Bäckström ja Oskari Nokso-Koivisto pärjäsivät tänään vain tyydyttävän arvosanan veroisesti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti