sunnuntai 31. heinäkuuta 2016

Talvinen matka kesäisessä Savonlinnassa


30.7.2016 Jorma Hynninen, baritoni & Ralf Gothóni, piano Savonlinnasalissa

Savonlinnan Oopperajuhlien laajalti mielenkiintoa herättäneessä (ja loppuunmyydyssä) konsertissa esiintyivät juhlien entiset taiteelliset johtajat Jorma Hynninen ja Ralf Gothóni. Ohjelmassa oli Schubertin Winterreise, jota parivaljakko esitti loistonsa päivinä ympäri maailmaa. Liedparin edellisestä yhteisesiintymisestä ennen tätä kesää ehti vierähtää parikymmentä vuotta.

Hynninen on ilmoittanut tämän Savonlinnan konsertin olevan hänen lied-uransa päätös. Konsertti sai tästä lisäsyvyyttä ja -merkitystä vanhan duon oman matkan päätepisteenä. Odotukset olivat korkealla, mutta valitettavasti Hynninen ei täysin pystynyt niitä lunastamaan. Varsinkin teoksen alkupuolella oli kuultavissa ajoittaisia ongelmia ja kokonaisuutena laulaminen vaikutti melko työläältä. Tulkinnan ja eläytymisen voimallisuus kuitenkin korvasi näitä puutteita, kuten Hynniselle on viime aikoina ollut tyypillistä.

Ikääntyminen on vienyt Hynnisen laulamisesta entistä notkeutta ja tämä oli hyvin paljastavasti kuultavissa Winterreisen laajuisessa kokonaisuudessa. Jo muutaman vuoden ajan mestarin esiintyminen on ollut kovin epätasaista: Silloin kun kaikki on natsannut kohdalleen, on Hynnisen laulutaide edelleen ollut upeaa ja ensiluokkaista kuultavaa. Kuitenkin tuntuu, että entistä useammin on tullut myös niitä konsertteja, joissa kaikki ei olekaan natsannut kohdalleen. Tässä mielessä lopetuspäätös on varmaankin oikea.

Olen kuunnellut Hynnisen ja Gothónin ikonista Winterreise-levytystä (julkaistiin 1989) hyvin paljon ja konsertissa tuli väkisinkin verrattua nyt kuultua esitystä siihen. Ero tulkinnassa oli suuri ja helposti kuultavissa. Gothónin ote monissa kappaleissa oli aiempaa raskaampi, mutta myös joissain lauluissa entistä erottelevampi. Hynnisen äänenväri on muuttunut melkoisesti, mutta sanojen värittämisessä ja painottamisessa kuului aiempaa kypsemmän taiteilijan näkemys.

Hyvä muisto konsertista jäi - kaikesta huolimatta. Kiitokset liedkumppaneille useista unohtumattomista konserteista ja levytyksistä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti