sunnuntai 20. tammikuuta 2019

Laidalta toiselle


20.1.2019 Ian Honeyman, tenori, Jay Bernfeld, viola da gamba ja Aapo Häkkinen, cembalo Musiikkitalossa Helsingissä

20.1.2019 Tim Parkinsonin ooppera Time With People Konepajan Brunossa Helsingissä

Helsingin Barokkiorkesterin Vanhan musiikin sarjan kevätkausi käynnistyi Musiikkitalossa ja keräsi Camerata-salin täyteen yleisöä. One Charming Night -konsertin pääosassa oli englantilainen 1600-luvun musiikki. Ohjelmassa vuorottelivat Henry Purcellin soitinkappaleet, joita esittivät gambisti Jay Bernfeld ja cembalisti Aapo Häkkinen, sekä laulut, joiden solisti oli tenori Ian Honeyman. Teoksia kuultiin myös John Dowlandilta, Pelham Humfreylta ja John Blow'lta. Konsertin jälkipuoliskolla Purcellin puolioopperanumerot vuorottelivat Arcangelo Corellin Sonaatin C-duuri osien kanssa.

Ian Honeyman on esiintynyt useasti Helsingin Barokkiorkesterin solistina ja hänellä on täällä ilmeisen suuri fanijoukko (suosionosoitusten voimakkuudesta päätellen). Miehen ääni on hänen ikäiselleen tenorille yllättävän hyvässä kunnossa ja se taipui mainiosti ohjelman vaatimuksiin. Honeyman on tunnettu voimallisista, joskus äärirajoille viedyistä tulkinnoistaan ja fyysisestä eläytymisestään, jossa hänen näyttelijänkyvyistään otetaan kaikki irti. Yleisöä hän ei takuulla jätä kylmäksi...

* * *

Kallion nykymusiikkipäivät järjestettiin tammikuisena viikonloppuna nyt kymmenettä kertaa. Osallistuin tapahtuman viimeiseen konserttiin, jonka ohjelmassa oli Tim Parkinsonin (s. 1973) ooppera Time With People vuodelta 2012. Säveltäjä luennoi Sibelius-Akatemiassa muutamaa päivää aiemmin ja oli paikalla myös tässä esityksessä.

Parkinsonin musiikki on kokeellista ja tässä teoksessa hän on venyttänyt oopperan rajoja niin leveälle, että kuulija ei varmaankaan olisi tiennyt olevansa oopperaesityksessä, ellei tätä olisi ennakkoon kerrottu. Äänimaailmassa vaihtelivat mm. tallenteelta soinut musiikki, puhutut osuudet arkipäivän tapahtumista ja kokemuksista, esiintyjien kahlaaminen suuressa roskakasassa, lyömäsoittimien ja jopa sähkökitaroiden käyttö, rytmikäs kuorolausunta ja resitointi, kasasta kaivettujen roskien rapistelu ja kolistelu ja monet muut epäkonventionaaliset kotkotukset.

Time With People on ooppera solisteille ja kuorolle. Valitettavasti käsiohjelmaa ei ollut saatavissa, eikä tapahtuman nettisivuillakaan kerrottu esiintyjien nimiä. Konserttiohjelmassa todetaan vain, että "in collaboration with Tampere University and Theatre Academy", joten ilmeisesti tekijät olivat näistä oppilaitoksista. Pääosin nuoret esiintyjät olivat innostuneita tekemisestään ja se teki minuun suuremman vaikutuksen kuin itse teos.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti